2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Aggodalmat keltett az amerikai olajvállalatok körében, hogy a Mexikói-öbölben bekövetkezett második olajplatform-robbanás után az Obama-kormány esetleg nem fogja feloldani a tengeri olajfúrás moratóriumát - jelentették pénteken amerikai lapok.

A BP figyelmeztette a kongresszust, hogy amennyiben az amerikai honatyák eltiltják a céget a további tengeri fúrásoktól, az olajvállalatnak nem lesz pénze az olajszennyezés okozta károk kompenzálására és a Mexikói-öböl partvidékének megtisztítására - közölte a The New York Times.

A BP vezetősége ugyanakkor cáfolta, hogy kihátrált volna az amerikai kormánynak tett ígérete mögül, amelynek értelmében 20 milliárd dollárt helyez letétbe egy jóvátételi alapba.

Az olajipai vállalatok egyébként a BP katasztrófája óta számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy biztosítsák Washington: olyan óvintézkedéseket vezettek be, amelyek megakadályozzák, hogy egy, a Deepwater Horizonéhoz hasonló baleset ismét bekövetkezhessen.

Az Obama-kormányzat a tervek szerint legkésőbb november 30-án dönt majd arról, hogy visszavonja-e a BP-baleset után a mélytengeri fúrásokra meghirdetett moratóriumot. A The Wall Street Journal szerint a kormány a tiltás szelektív felfüggesztéséről is dönthet, azzal az indoklással, hogy a különböző típusú olajplatformok eltérő szintű a biztonsági kockázatot jelentetnek.

Az amerikai képviselőháznak a BP-katasztrófa körülményeit vizsgáló energetikai és kereskedelmi bizottsága felszólította a csütörtökön kigyulladt tengeri platform tulajdonosát, a Mariner Energy-t, hogy szeptember 10-ig számoljon be a beleset okairól.

A szerencsétlenül járt platform egyébként, a BP áprilisban megsemmisült  tornyával szemben nem mélytengeri kutatófúrást végzett, hanem - a karbantartás idejére üzemen kívül helyezett - kitermelő állomás volt. Szakértők szerint ezért a Vermillion 380-as tevékenysége sokkal kisebb kockázattal járt, mint a Deepwater Horizoné.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!