TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Aggodalmat keltett az amerikai olajvállalatok körében, hogy a Mexikói-öbölben bekövetkezett második olajplatform-robbanás után az Obama-kormány esetleg nem fogja feloldani a tengeri olajfúrás moratóriumát - jelentették pénteken amerikai lapok.

A BP figyelmeztette a kongresszust, hogy amennyiben az amerikai honatyák eltiltják a céget a további tengeri fúrásoktól, az olajvállalatnak nem lesz pénze az olajszennyezés okozta károk kompenzálására és a Mexikói-öböl partvidékének megtisztítására - közölte a The New York Times.

A BP vezetősége ugyanakkor cáfolta, hogy kihátrált volna az amerikai kormánynak tett ígérete mögül, amelynek értelmében 20 milliárd dollárt helyez letétbe egy jóvátételi alapba.

Az olajipai vállalatok egyébként a BP katasztrófája óta számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy biztosítsák Washington: olyan óvintézkedéseket vezettek be, amelyek megakadályozzák, hogy egy, a Deepwater Horizonéhoz hasonló baleset ismét bekövetkezhessen.

Az Obama-kormányzat a tervek szerint legkésőbb november 30-án dönt majd arról, hogy visszavonja-e a BP-baleset után a mélytengeri fúrásokra meghirdetett moratóriumot. A The Wall Street Journal szerint a kormány a tiltás szelektív felfüggesztéséről is dönthet, azzal az indoklással, hogy a különböző típusú olajplatformok eltérő szintű a biztonsági kockázatot jelentetnek.

Az amerikai képviselőháznak a BP-katasztrófa körülményeit vizsgáló energetikai és kereskedelmi bizottsága felszólította a csütörtökön kigyulladt tengeri platform tulajdonosát, a Mariner Energy-t, hogy szeptember 10-ig számoljon be a beleset okairól.

A szerencsétlenül járt platform egyébként, a BP áprilisban megsemmisült  tornyával szemben nem mélytengeri kutatófúrást végzett, hanem - a karbantartás idejére üzemen kívül helyezett - kitermelő állomás volt. Szakértők szerint ezért a Vermillion 380-as tevékenysége sokkal kisebb kockázattal járt, mint a Deepwater Horizoné.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.