<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Jelenleg 1270 ember dolgozik a koreai Hankook gumigyártó dunaújvárosi gyárában, azonban a tervek szerint 2011 augusztusáig további 700 embert vesznek fel, akkor éri el teljes kapacitását a gyár. Ennek érdekében képzéseket is indítottak Dunaújvárosban, hogy meglegyen az utánpótlás, korábban ugyanis alig képeztek hasonló szakembereket Magyarországon - mondta el az mfor.hu kérdésére a Hankook humán erőforrás igazgatója. Mfor.hu-háttér.

Jelenleg évi ötmillió gumiabroncsot gyártanak a Hankook magyarországi üzemében, ezt jövőre a duplájára emelnék, ehhez pedig további képzett munkaerőre van szüksége a cégnek. Éppen ezért mérnököket és szakmunkásokat is képeznek, akiknek később munkalehetőséget is ajánlanak.

Azt kapták, amit vártak

"2006-ban szembesültünk azzal, hogy nincs gumiipari szakképzés Magyarországon, ezért háromszáz embert Dél-Koreába kellett elküldeni több hónapra, hogy kiképezzük őket. Éppen ezért éreztük úgy, hogy szükség van megfelelő szakemberekre, akiket helyben tudunk kitaníttatni" - vázolta fel a helyzetet Bányai Tibor, a Hankook hazai HR-vezetője.

A cég egyrészt elindított egy posztgraduális képzést a Dunaújvárosi Fősikolával közösen, melynek keretében mérnököket képeznek, közülük február elején vette át az első tíz ember a diplomáját. Másrészt tavaly augusztusban indult egy OKJ-s szakképzés, melyben abroncsgyártó szakmunkások végeznek a dunaújvárosi Lórántffy Zsuzsanna Szakközépiskolában. Ott már a hetedik csoport indult el nagyjából 30 fővel, de a tervek szerint összesen 660 munkanélkülinek adnak szakmát.A tervek szerint szeptemberben technikusi és technológusi képzés is indul a középiskolában, valamint négyéves szakmunkásképzést is indítanak. Májustól pedig nagy valószínűséggel beindítják a távoktatási programot is, melynek keretében a jelenlegi dolgozók is elvégezhetik az OKJ-s szakképzést.

"Az előzetes felmérések helytállóak voltak, azt kapta a cég a magyar munkaerőpiacon, amit várt" - mondta kérdésünkre Bányai Tibor. A Hankook szakembere hozzátette: a koreai tulajdonosok elégedettek a hazai munkaerőpiac és oktatás minőségével.

A posztgraduális mérnökképzést szintén az hívta életre, hogy korábban nem képeztek gumiipari mérnököket hazánkban. "Folyamatosan képeznünk kell a mérnökeinket, akik még nem rendelkeznek ezzel a képesítéssel, azokat be akarjuk iskolázni. A jelenlegi mintegy 80 mellé jövő augusztusig további 25-30 mérnök felvételét is tervezzük" - emelte ki Bányai Tibor.

Állami támogatás nélkül

Az említett OKJ-s szakképzés 500 órából áll, nagyjából 30 fős csoportokban indítják, a cég pedig kötelezettséget vállal arra, hogy akik levizsgáznak, azoknak munkát ajánlanak. "A követelmény középfokú végzettség, illetve műszaki affinitás, emellett fontos a stressztűrő képesség és a tolerancia" - mondta a Hankook szakembere. A képzés ideje alatt a Munkaügyi Hivataltól jövedelempótoló támogatást kapnak a résztvevők, akik a gyakorlati idő alatt szállást, napi egyszeri meleg étkezést kapnak a Hankooktól, és még az utaztatásukat is fedezi a vállalat.Bányai Tibor kérdésünkre hozzátette: általában 160-170 jelentkezőből választják ki azt a 30-35 főt, akik egy-egy tanfolyamra bekerülhetnek. A képzésre sokan jelentkeznek Dunaújvárosból, de már az ország más részeire is kiterjesztették a toborzást, így például Miskolc vagy Nyíregyháza környékén is együttműködik a cég a helyi munkaügyi központokkal.

"Most körülbelül 1270-en dolgoznak a gyárban, ez az év végére több mint 1500-ra emelkedik, majd jövő augusztusra 1900 főt fogunk foglalkoztatni. A tervek szerint a gyár akkor éri el teljes kapacitását" - emelte ki Bányai Tibor. A  cég a teljes kapacitás elérése után is fenn kívánja tartani a jelenlegi tanfolyamokat, hiszen a fluktuáció miatt valamenyi szakemberre mindig szüksége lesz. "Ez egy piacképes szaktudást nyújtó képzés, nem csak a Hankooknál lehet elhelyezkedni vele, hanem más gumitermékeket gyártó cégnél is" - hangsúlyozta a cég HR-vezetője.

A képzésekhez a vállalat semmilyen állami támogatást nem kap, a helyi munkaügyi központokon keresztül támogatják a munkanélküliek képzését, illetve a részt vevő középiskola kap anyagi segítséget.

Jöhet a további bővítés?

A Hankook egyébként meglepetésre a válság idején is növelni tudta értékesítéseit, mivel ár/érték arányban a legjobbnak számítanak a piacon a termékei. Bányai Tibor szerint mostanra érett be a több éves kutatás-fejlesztés gyümölcse. "A magyar gyárban először felfuttattuk a termelést, majd utána kezdtünk a minőségre koncentrálni. Mostanra a hazai üzem már minőségileg is felveszi a versenyt a cég koreai gyáraival" - tette hozzá.

A gyár jelenleg évi ötmillió abroncsot tud készíteni, a jövő augusztusig tartó bővítés után ez a duplájára emelkedik. A további terjeszkedésről egyelőre óvatosan nyilatkoznak a Hankooknál, de Bányai Tibor szerint ha a világgazdasági környezet úgy alakul, akkor elképzelhető további terjeszkedés.

A magyar gyár egyébként 2009-ben már üzemi szinten profitot termelt, ebben a tekintetben is sikerült felülmúlni a várakozásokat, hiszen eredetileg még veszteséget terveztek a tavalyi évre. Attól azonban még messze van a cég, hogy az eddig befektetett 320 millió, majd a második ütembe 2011-ig befektetett 230 millió eurót visszahozza az üzem.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.