2001. december 29. 11:00

Mint egy frissen publikált elemzésből kiderül meglehetősen alacsony mértékben tervezik növelni az amerikai társaságok a K+F-re fordított költségeiket.

2002-ben átlagosan 3.2%-os növekedéssel számolhatunk ezen a területen, ami lényeges alacsonyabb a 2001-re becsült 5.4%-nál, és drámaian alulmúlja a 2000-es 10.8%-os értéket.

A K+F-re fordított összeg egyértelműen a társaságok közép és hosszú távú versenyképességének javítását szolgálja, s a mostani visszaesés egyáltalán nem meglepő tekintve az aktuális gazdálkodási környezetet. A K+F kiadások 1997-ben kezdek el dinamikusan bővülni hosszú évek lassú emelkedése után.

Kutatásra és fejlesztésre egyébként az idei évben várhatóan 188.6 milliárd dollárt fordítanak az amerikai piaci szereplők, miközben a központi kormányzat 72.1 milliárdot költ el erre a cégre. A 3. jelentős szegmens az akadémiai / nonprofit intézmények, amelyek idén várhatóan 14.9 milliárd dollárt fordítanak K+F-re. Jellemző módon a nagyobb tehetetlenséggel rendelkező kormányzat növeli legnagyobb mértékben (4.7%-kal) kiadásait, az akadémiai szektor csak 3%-kal fordít többet K+F -re jövőre, mint az idén.

A teljes K+F kiadások 275.7 milliárd dollárra rúgnak, amely azt jelenti, hogy az USA GDP-jének közel 3%-át költi kutatásra, ez az arány Magyarországon 1% alatt marad.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.