2001. november 9. 11:00

Csütörtökön egységesen követték az európai bankok az amerikai jegybank a Federal Reserve kedd esti lépését.

Csütörtökön egységesen követték az európai bankok az amerikai jegybank a Federal Reserve kedd esti lépését, hiszen az 50 bázispontos kamatvágást nem csak az Alan Greenspan vezette szövetségi pénzintézet, hanem Bank of England és az Európai Központi Bank is meglépte.

A szigetországi központi bank mondhatni a várakozásokat is meghaladóan fél százalékponttal 4,00 százalékra csökkentette 4,50 százalékról az irányadó kamatát, a kéthetes repót. Az angol jegybank idén januárban kezdte meg kamatcsökkentéseit - idén ez a hetedik kamatcsökkentés -, melyek a kamatot 6 százalékról, tizenegy havi változatlanság után 200 bázisponttal lejjebb vitték.

Az Európai Központi Bankra ezek után olyan nyomás nehezedett, ami alól nem bújhattak ki a jegybanki vezetők. Így az ECB döntéshozói ülésükön 50 bázisponttal, 3,25 százalékosra csökkentették a valutauniós alapkamatot. Az indoklásban - itt is hasonlóan az amerikai kollégákhoz - a bankárok azt hangsúlyozták, hogy a gazdaság élénkítése érdekében léptek. A kamatvágást azt tette lehetővé, hogy az elmúlt öt hónapban csökkent az infláció. Az amerikai Fed kedden szintén 50 bázisponttal, 2 százalékosra csökkentette irányadó kamatát.