2010. június 3. 08:14

A működési hatékonyság legfontosabb eszköze a mintegy 400 szereplős vízközmű piac akár egy nagyságrenddel történő csökkentése, de ezt nem az állami tulajdonú regionális vízművek összevonásával kell kezdeni - nyilatkozta Ányos József, a Magyar Vízközmű Szövetség (MaVíz) elnöke a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

A szövetség elfogadja, hogy a magyar közművagyonnak közösségi tulajdonban kell maradnia - mondta az elnök, hozzáfűzve: ez nem csak külföldi-, hanem magyar befektetőket is érint. A már magántulajdonba került vagyonelemek visszaszerzésének megoldására nincs javaslata a MaVíz-nek, de nem a pécsi megoldást tartják "referenciának".

A szövetség sürgeti a vízközmű törvény megalkotását, mert ez rendezné többek között a tulajdonviszonyokat, az árképzést, a szolgáltatás minőségi előírásait és elindíthatná a szétaprózott üzemeltetési rendszer integrációját.

A MaVíz szerint a víz- és szennyvíz szolgáltatáshoz kapcsolódó eszközök maradék 10 százalékát is át kellene adni az önkormányzatoknak a már ott lévő 90 százalék mellé.

MTI/Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!