2001. december 21. 11:00

A távközlési piac december 23-i liberalizációja csupán szimbolikus lesz, mivel sem az ügyfelek, sem szolgáltatók nem lesznek e napon abban a helyzetben, hogy kihasználhassák a piacnyitás előnyeit.

A távközlési piac december 23-i liberalizációja csupán szimbolikus lesz, mivel sem az ügyfelek, sem szolgáltatók nem lesznek e napon abban a helyzetben, hogy kihasználhassák a piacnyitás előnyeit.

December 23-án megszűnik a Matáv, illetve 2002 folyamán a helyi koncessziós telefontársaságok monopóliuma, s ezt követően elvileg a szolgáltatók bárhol, bármilyen távközlési szolgáltatást nyújthatnak az ügyfeleknek.

Az igazi piacnyitást most részben az is korlátozza, hogy még nem készült el a szolgáltatókra vonatkozó úgynevezett számkiosztás. A számkiosztás - előtétszám - azért lényeges eleme a liberalizációnak, mert ahhoz, hogy az ügyfelek a belföldi távolsági és nemzetközi hívások esetén szolgáltatót tudjanak választani, azonosítaniuk kell őket egy négyjegyű, 15-el kezdődő előszámmal.

A Matáv december 23-ig monopóliummal rendelkezik a saját koncessziós területein a helyi távbeszélő szolgáltatás lebonyolítására, illetve az egész országra vonatkozóan a belföldi távolsági, valamint nemzetközi beszélgetésekre. Ennek értelmében a Matáv bonyolít le a piacnyitásig minden olyan távolsági beszélgetést is, amely például a Vivendi két különböző helyi koncessziós területén lévő előfizetője között történik.

Amíg a számkiosztás nem történik meg, az ügyfelek gyakorlatilag nem válthatnak társaságot. S bár a hírek szerint a számkiosztással kapcsolatos rendelet december 23-ig megjelenik, ettől még a helyi koncesszióval rendelkező távközlési társaságok sem lesznek képesek a Matáv volt monopolterületén belföldi távolsági és nemzetközi hívásokat lebonyolítani. Ahhoz ugyanis, hogy egy távközlési vállalat országos szolgáltatást indíthasson, ezt be kell jelentenie a Hírközlési Felügyeletnek (HíF), s ezt a hírközlési törvény értelmezése szerint leghamarabb december 23-án tehetik meg az érdeklődő szolgáltatók. Ehhez a hasonlóan kell eljárniuk az előtétszám, az úgynevezett prefix-szel kapcsolatban is.

A szabályok szerint a bejelentést követően a szolgáltatók leghamarabb 30 nap múlva akkor kezdhetik meg a szolgáltatást, ha a felügyelet ezt nem kifogásolja. Márpedig a legközelebbi 30 napos határidő január 23-án jár le. A HíF minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a piaci verseny mihamarabbi megindulását. Bizonyítja ezt az is, hogy a felügyelet a számkiosztásra és a távbeszélő szolgáltatások megkezdésére vonatkozó bejelentések mihamarabbi befogadása érdekében december 23-án 10 és 12 óra között rendkívüli munkanapot tart.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.