2010. május 31. 06:39

Tulajdonszerzési illetéket kell fizetniük a külföldről behozott használt autók után azoknak a kereskedőknek, akik harmadik országban értékesítik az autót - írja a Napi Gazdaság a hétfői számában.

Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Szövetségének (MGEO) elnöke a lapnak elmondta: néhány hónapja az ideiglenes rendszámokért néhány száz euró illetéket kell fizetni. Az illeték törvény ugyan ezt előírja, de eddig az okmányirodák nem jártak el egységesen.

A Napi Gazdaság közlése szerint 2009-ben a továbbexportált használtautók száma 10-20 százalékkal nőtt a magyar piac gyenge értékesítési lehetőségei miatt. Tavaly mintegy 15 ezer használt autót hoztak be külföldről és ebből mintegy két-háromezret értékesítettek főleg Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban. A reexport adminisztrációjának költsége eddig mintegy 30 ezer forint volt, a tulajdonszerzési illetékkel együtt azonban ez legalább 50 ezer forinttal több.

A lap egy másik cikkében nyugat-dunántúli autókereskedőkre hivatkozva azt írja, hogy a múlt évi mélyponthoz képest az idén eddig eltelt időszakban 15-20 százalékkal nőtt a használt autók iránti kereslet.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.