2008. május 8. 11:24

Magyarország is köteles megnyitni a postai szolgáltatások piacát 2013-ig, csakúgy mint az Európai Unió többi tagállama, így a Magyar Postának folytatnia kell a felkészülést a liberalizációra - jelentette ki sajtótájékoztatón a közszolgáltató vállalat új igazgatója. A társaság ezért növelné a kényelmet a postákon, és két új - a budaörsihez hasonló - logisztikai központ felépítésére készül. A vállalkozóknak levélcentrumokat is nyitnának, biztosítást és más pénzügyi szolgáltatásokat pedig kényelmesebben köthetünk és vehetünk majd igénybe a jövőben - mondta Szűts Ildikó, akit az általános vezérigazgató-helyettesi pozícióból került a miniszterré lett vezérigazgató helyére. Mfor.hu beszámoló.

Készülnek (Mfor-montázs)

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdán nevezte ki a Magyar Posta megüresedett vezérigazgatói székébe Szűts Ildikót, a korábbi vezető általános helyettesét. Elődje, Szabó Pál ugyanis közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter lett az új Gyurcsány-kormányban. Mint azt Szűts Ildikó sajtótájékoztatón kijelentette, stratégiai változtatások nem várhatók a közszolgáltató vállalatnál: a cég ezután is leginkább a 2013. január elsejéig esedékes piacnyitásra készül majd.

Bár azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a liberalizáció milyen feltételekkel valósul meg, az biztos, hogy a Magyar Posta csak úgy tud talpon maradni, ha javítja szolgáltatásai minőségét - fejtette ki a vezérigazgató. Ennek érdekében újabb kényelmi szolgáltatásokat vezetnének be a hivatalokban, és a sorbanállást csökkentő lépések megtételére is készülnek - tette hozzá. Ilyen például, hogy a budapesti, Gyáli úti levélcentrum mellett a főváros budai oldalán is hasonlót terveznek nyitni. A levélcentrumban olyan vállalkozókat várnak, akik egyszerre nagyobb mennyiségű küldeményt akarnak feladni, adott esetben különböző módokon, különböző címekre.

A kézbesítés meggyorsítása érdekében újabb, a budaörsihez hasonló logisztikai központok megnyitását is tervezi a vállalat. Az egyik ilyen "fordítókorong" Székesfehérváron, a másik Szolnokon létesül majd, 2009 és 2010 között - tájékoztatott Szűts Ildikó. A beruházások mértékét ugyanakkor egyelőre még nem tudta megmondani a vezérigazgató.

Az új, specializált hivatalok és központok megnyitásával egy időben ugyanakkor folytatni kívánják a kisposták vállalkozói kézbe adását is, tette hozzá. Az úgynevezett Postapartner programban a települések önkormányzatai illetve vállalkozói kapják meg üzemeltetésre a kisebb méretű hivatalokat. A tavaly októberben indított első ütemet követően a Magyar Posta nemrég tette közzé a program második körének pályázati felhívását. Négy megyében (Csongrád, Fejér, Veszprém és Baranya) és Budapesten összesen 218 postai szolgáltatóhely üzemeltetésére keres így vállalkozókat a cég.

Az első ütemben Heves, Komárom-Esztergom, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghirdetett 291 postából 252 iránt mutatkozott érdeklődés, összesen 132-en pályáztak. Az öt ütemből álló program keretében egyébként a társaság a jelenlegi 2744 szolgáltatási helyéből több mint 1100 működtetését bízná önkormányzatokra és vállalkozókra, akiket közbeszerzési eljárás keretében választanak ki. Dr. Csáky György, a Magyar Posta elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a vállalat kisebb hivatalainak száma európai viszonylatban is túl magas, azokat a cég nem tudja gazdaságosan üzemeltetni. "Ilyen háttérrel nagyon nehéz a liberalizációra készülni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte új törvényre is szükség volna a témában.

A liberalizációra való felkészülést segíti az új vezérigazgató szerint az is, hogy folytatják a dolgozók fizetéseinek és juttatásainak emelését, mert így a vállalat meg tudja tartani a jó szakembereit a piacnyitás után is.

Szűts Ildikó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a korábban sokat támadott kerékpárbeszerzések körül akkor csitulhatnak az indulatok, amikor idén nyáron a postások használatba veszik az eszközöket. Hozzátette, hogy a szerződések nyilvánosak, és az ő személyes véleménye is az, hogy a kényelmi és szervizelési szempontokat figyelembe véve a cég korábbi vezetése jó döntést hozott.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.