2002. július 23. 10:23

A magyar lakosság egyharmada rendelkezik értékpapírral, a befektetési formák közül a legkedveltebb a bankbetét - ismertette Kozák Ákos, a GfK Piackutató Intézet igazgatója a társaság legújabb felmérését.

A szakember szerint a magyar háztartások 65 százaléka nem rendelkezik semmilyen befektetéssel. A spórolni képes emberek a bankbetétet és a biztosítást preferálják leginkább, hiszen előbbivel 18 százalékuk, míg életbiztosítással 16 százalékuk rendelkezik.

Kevés a milliós megtakarítás

A Gfk felmérése szerint a háztartások mintegy 3 százaléka 7 millió forintot meghaladó megtakarítással rendelkezik, amibe nem tartozik bele az ingatlanvagyon. Legnagyobb arányban a legmagasabb iskolai végzettségűek jelezték, hogy ekkora megtakarítással rendelkeznek.

A megkérdezettek többsége továbbra is az életbiztosítást és a bankbetétet tartja a legkeresettebb befektetési formának. A háztartások 42 százaléka - csakúgy, mint tavaly - annyit költ amennyit megkeres, míg a megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy továbbra is a jelenlegi szinten fog takarékoskodni.

A felmérés szerint a magyarok derűlátóbban ítélik meg anyagi helyzetük alakulását a közeljövőben, mint akár a csehek, akár a lengyelek. Mindkét utóbbi országban ugyanis nagyobb azoknak az aránya, akik szerint a jövőben kevesebbet takaríthatnak meg, mint az elmúlt években. Lengyelországban ez az arány 27 százalék, Csehországban pedig eléri a 32 százalékot.

Nagy a lemaradás Nyugat-Európához képest

Az összehasonlított 9 nyugat-európai ország átlagában a háztartásoknak csak 22 százaléka nem rendelkezik befektetéssel és 29 százalékuk kamatoztatja megtakarítását rövid távú bankbetétben. A felmérés megállapítja, hogy a 12 vizsgált országban a rövidlejáratú bankbetét a legelterjedtebb.

A nyugat-európai felmérések alapján különösen Nagy-Britanniában és Svédországban a nyugdíjalapok előretörése figyelhető meg, míg Németországban és Franciaországban inkább az életbiztosítást, illetve a rövid távú bankbetétet részesítik előnyben. A részvényt a brit válaszadók 11 százaléka tartja a legfontosabb megtakarítási módnak. A nyugat-európai részvénybefektetést választó háztartások aránya 7 százalék, míg Közép-Európában ez csupán egy százalék; a magyar háztartások 2 százaléka rendelkezik részvénnyel.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.