Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magyar lakosság egyharmada rendelkezik értékpapírral, a befektetési formák közül a legkedveltebb a bankbetét - ismertette Kozák Ákos, a GfK Piackutató Intézet igazgatója a társaság legújabb felmérését.

A szakember szerint a magyar háztartások 65 százaléka nem rendelkezik semmilyen befektetéssel. A spórolni képes emberek a bankbetétet és a biztosítást preferálják leginkább, hiszen előbbivel 18 százalékuk, míg életbiztosítással 16 százalékuk rendelkezik.

Kevés a milliós megtakarítás

A Gfk felmérése szerint a háztartások mintegy 3 százaléka 7 millió forintot meghaladó megtakarítással rendelkezik, amibe nem tartozik bele az ingatlanvagyon. Legnagyobb arányban a legmagasabb iskolai végzettségűek jelezték, hogy ekkora megtakarítással rendelkeznek.

A megkérdezettek többsége továbbra is az életbiztosítást és a bankbetétet tartja a legkeresettebb befektetési formának. A háztartások 42 százaléka - csakúgy, mint tavaly - annyit költ amennyit megkeres, míg a megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy továbbra is a jelenlegi szinten fog takarékoskodni.

A felmérés szerint a magyarok derűlátóbban ítélik meg anyagi helyzetük alakulását a közeljövőben, mint akár a csehek, akár a lengyelek. Mindkét utóbbi országban ugyanis nagyobb azoknak az aránya, akik szerint a jövőben kevesebbet takaríthatnak meg, mint az elmúlt években. Lengyelországban ez az arány 27 százalék, Csehországban pedig eléri a 32 százalékot.

Nagy a lemaradás Nyugat-Európához képest

Az összehasonlított 9 nyugat-európai ország átlagában a háztartásoknak csak 22 százaléka nem rendelkezik befektetéssel és 29 százalékuk kamatoztatja megtakarítását rövid távú bankbetétben. A felmérés megállapítja, hogy a 12 vizsgált országban a rövidlejáratú bankbetét a legelterjedtebb.

A nyugat-európai felmérések alapján különösen Nagy-Britanniában és Svédországban a nyugdíjalapok előretörése figyelhető meg, míg Németországban és Franciaországban inkább az életbiztosítást, illetve a rövid távú bankbetétet részesítik előnyben. A részvényt a brit válaszadók 11 százaléka tartja a legfontosabb megtakarítási módnak. A nyugat-európai részvénybefektetést választó háztartások aránya 7 százalék, míg Közép-Európában ez csupán egy százalék; a magyar háztartások 2 százaléka rendelkezik részvénnyel.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.