2001. november 28. 11:00

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2001. első kilenc hónapjában 5.6%-kal, ezen belül szeptemberben 3.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2001. első kilenc hónapjában 5.6%-kal, ezen belül szeptemberben 3.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - tette közzé a KSH. A szezonális ingadozásokat figyelembe véve a szeptember havi forgalom a trendnek megfeleloen visszaesett, és változatlan áron 4.1%-kal, folyó áron 3.5%-kal elmaradt az augusztusitól.

Az egész évben kiemelkedő dinamikát mutató gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem értékesítési volumenének növekedése ez évben először egyszámjegyűre (9.0%-ra) mérséklődött, azonban az első kilenc havi növekedés így is 17.7%-ot ért el. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem eladásai ugyanakkor csak kismértékben (0.3%-kal) haladták meg az egy évvel korábbit. (A megindult árcsökkenés hatására a III. negyedévi eladások volumene 2.4%-kal múlta felül az egy évvel korábbit.)

A nemzetközileg összehasonlítható (a gépjármű-, járműalkatrész- és üzemanyag-forgalom nélkül számított) adatok szerint a magyar kiskereskedelmi eladások volumene 2001 szeptemberében 2.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, ami magasabb az Európai Unióban mért 2.5%-nál.

Szeptemberben Magyarországon a leggyorsabban a textil-, ruházati és lábbeli- (10.1%-kal), az iparcikk jellegű vegyes (12.4%-kal), valamint a használtcikk- (17.8%-kal) kiskereskedelmi üzletek forgalmi volumene nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Tovább folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem kiegyensúlyozott növekedése. A forgalom volumene az első kilenc hónapban 4.4%-kal, ezen belül szeptemberben 3.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A bútor-, műszaki cikk- és vasáru-kiskereskedelem elso kilenc havi forgalma 1.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a szeptemberi forgalom kissé (1.6%-kal) elmaradt a tavaly szeptemberitől.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.