Komolyan megdárgulhatnak a húskészítmények, annak ellenére, hogy egyes húsok áfája csökkent, mondta el sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke.
A múlt év eleji áfa-csökkentés 17-18 százalékos fogyasztói árcsökkenést hozott a húskészítményeknél, az élősertés ára 2016. áprilistól azonban jelentősen emelkedett, magyarázta Éder. Január-szeptemberben az emelkedés mértéke a magyar piacon 30 százalékos volt, míg tavaly január-decemberben az áremelkedés 20 százalékot tett ki. Az élősertés árának növekedése idén is tovább tart - egy év alatt mintegy 100 forintot emelkedett az élősertés ára kilogrammonként. Napjainkban az élősertés ára kilónként 410-420 forint körül van, így az ára az idén már az 5 éves átlag fölötti.
Tavaly ugyanakkor a sertéshús fogyasztói ára január-decemberben - húsrészenként eltérően - átlagosan csak 4-6 százalék között emelkedett a Központi Statisztikai hivatal (KSH) adatai szerint, folytatta Éder.
Mivel az önköltség - például az alapanyag ára és a munkabér is nő - elkerülhetetlen a fogyasztói árak emelkedése. Arra azonban a Hússzövetség társadalmi elnöke nem kívánt válaszolni, hogy a fogyasztói árak átlagosan mennyivel emelkedhetnek, mondván: "ez nem az ő tiszte".
2016-ban a sertésvágásszám elérte a 4,6 milliót, ami mintegy 5 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A vágásszám három év alatt mintegy 25 százalékkal nőtt, ami az ágazat egyértelmű fehéredését jelzi az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének eredményeként. A statisztikailag nyilvántartott sertésállomány nem növekedett, illetve némileg még csökkent is, most 2,8 millió. A kocák száma tavaly 176 ezer volt, ami több mint 3 százalékkal kevesebb volt a tavalyelőttinél.
MTI