2001. december 10. 11:00

A Kopint-Datorg Rt. legfrissebb prognózisa szerint az idén a GDP 3,8 százalékkal, jövőre 3,6 százalékkal nőhet.

A Kopint-Datorg Rt. legfrissebb prognózisa szerint az idén a GDP 3,8 százalékkal, jövőre 3,6 százalékkal nőhet - hozta nyilvánosságra a kutatóintézet hétfőn. A beruházások az idén várhatóan 3,8 százalékkal, jövőre pedig 4 százalékkal bővülnek. Az ipari termelés 2001-ben 4,6 százalékkal haladja meg a tavalyit, és 2002-ben is e körüli bővülés várható. Az infláció a kutatók szerint az idén 9,2, jövőre 5,6 százalékos lesz.

A kutatóintézet a korábbi 4 százalékról, 3,8 százalékra csökkentette a GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát. Jelentősen, 12 százalékról 8,5 százalékra mérsékelték az export várható bővülését. A korábban jelzett 13 százalék helyett éves szinten 8 százalékos importnövekedésre számítanak.

A folyó fizetési mérleg hiánya 1,2 milliárd euró körül alakul a társaság szerint, noha szeptemberben még 2 milliárd euró körüli hiányt prognosztizáltak.

Meglepően jónak nevezték a külső egyensúly alakulását, de véleményük szerint ellentmondásosan alakul az export helyzete. Ennek kapcsán elmondták azt is, hogy a GDP növekedés húzóereje a kedvezőtlen külső környezet és a kivitel stagnálása ellenére is a nettó export lesz az idén. Az import ugyanis az exportot meghaladó mértékben csökkent, a belföldi felhasználás bővülése pedig elmarad a GDP növekedésétől, várhatóan 3,6 százalék körül alakul.

A Kopint-Datorg Rt. szerint az államháztartás hiánya a GDP-hez viszonyítva - az EU módszere alapján számítva - a tavalyi 3,1 százalékról az idén 5 százalékra is emelkedhet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.