2002. július 3. 13:00

Kiszámítható pályára kívánja állítani a kormányzat a forint árfolyamát a termelékenység, a jövedelemkiáramlás és az infláció összehangolásával - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter.

A Magyar Ipari Konszernek Országos Szervezetének ülésén a miniszter a kormány szándékaira utalva elmondta: a jegybankot arról kell meggyőzni, hogy nem csak "egyedül küzd az inflációval és a kiáramló jövedelemmel szemben".

Véleménye szerint szükség van a monetáris és a fiskális politika szoros együttműködésére azért, hogy "az objektív forintfelértékelődés ne legyen túlhajtva a monetáris politika által". A miniszter elmondta: az idén 10 százalékos reálkereset-növekedéssel és 3-4 százalékos termelékenység-bővüléssel számolnak. Csillag István beszámolt arról is, hogy a versenyképesség javítása érdekében befektetésösztönzési programot indítanak. A miniszter hozzátette: explicit költségvetési támogatást kaphat az a befektető, amely meghatározott összegű befektetés esetén alkalmazottainak szakképzési programot biztosít.