2002. július 19. 06:38

Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyarországon működő külföldi befektető cégek vezetőivel találkozott – adta tudtul Gál J. Zoltán kormányszóvivő közleményben.

A találkozón a miniszterelnök tájékoztatást adott a kormány gazdaságpolitikai céljairól, a száznapos program teljesüléséről és a kormány hosszabb távú terveiről. A kormány jelenlévő tagjai és a magyar gazdaság legjelentősebb vállalatainak vezetői egyetértettek abban, hogy a gazdaság szereplőinek közös érdeke a gazdaság versenyképességének fokozása.

A kormányfő kiemelte, hogy a nemzeti közép kormányának célja a gazdaság növekedésének fenntartása és a nemzetgazdaság versenyképességének erősítése. A kormány gazdaságpolitikája biztosítja, hogy a jóléti fordulat a gazdasági teljesítmények növekedésén alapuljon - ismerteti a közlemény. Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a kormány elsődleges célja a teljesítménynövelés és az esélyteremtés. Kifejtette, hogy sikeres csak az az ország lehet, amelyben a kormány elismeri a növekvő teljesítményt, és minél több ember számára teremti meg a jólét, a biztonság esélyét. Ehhez kérte a nagyvállalatok vezetőinek támogatását.

A résztvevők véleményt cseréltek a kormány beruházás-ösztönzési stratégiájáról. A Magyarországon működő külföldi befektető cégek képviselői elmondták: az ország tőkevonzó képessége szempontjából kulcsfontosságú a jogbiztonság és a gazdaságpolitika kiszámíthatósága. A résztvevők egyetértettek abban, hogy közös cél Magyarország regionális szerepének erősítése, olyan regionális vállalati központok, szolgáltató centrumok létrehozása, amelyek sok ember számára foglalkoztatási lehetőséget, a magyarországi kis- és közepes vállalkozások számára pedig munkalehetőséget biztosítanak.

A közeljövő legfontosabb feladata az EU-csatlakozás előkészítése és a harmonikus beilleszkedéséhez szükséges feltételek megteremtése. Ebben különösen fontos, hogy a gazdasági és társadalmi élet minden területét áthassa a partnerség. A kormány szükségesnek tartja, hogy a munka világának szereplői elfoglalják az EU-tagállamokban már kivívott helyüket, és a gazdasági élet különböző területein működő vállalkozások képviselőivel a legfontosabb gazdaságpolitikai kérdésekről időről-időre konzultációkra kerüljön sor - tájékoztat a szóvivő közleménye.