2001. november 29. 11:00

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesülete által alapított "Az év vállalata" díjat idén a LaserBit Kommunikációs Rt. nyerte el, megelőzve ezzel a döntőbe került Cerbona Rt-t, a Fibernet Rt.-t és a Kirowski Rt.-t.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesülete által alapított "Az év vállalata" díjat idén a LaserBit Kommunikációs Rt. nyerte el, megelőzve ezzel a döntőbe került Cerbona Rt-t, a Fibernet Rt.-t és a Kirowski Rt.-t. A saját fejlesztésű technológiát alkalmazó cégbe eddig 6 millió dollárt fektettek a kockázati tőkealapok és nemzetközi sikersztorit várnak tőle.

Az Év Vállalata idén a Laserbit Kommunikációs Rt. lett - jelentette be a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME), a társaság éves konferenciájának megnyitóján. A díjazott egy eredeti magyar találmánnyal megalapozott vállalkozás, amely nagy, nemzetközi szintű fejlődési potenciállal rendelkezik, a fejlődés finanszírozásához jelentősen hozzájárultak a kockázati tőkebefektetők.

A díjat alapító egyesületnek nem titkolt célja, hogy a sikersztorik bemutatásával más, nagy fejlődési potenciállal rendelkező vállalkozásokat is a kockázati tőke bevonásának megfontolására bátorítson - mondta lapunknak Zombory Viktória, az MKME elnöke.

A távközlési és adatátviteli hálózatokban használt vezeték nélküli lézeres kommunikációs berendezéseket gyártó és forgalmazó LaserBit Rt.-t 1999. december 15-én, 25 millió forint jegyzett tőkével alapította két magánszemély, Győri Béla és Pallagi János, valamint a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap high-tech vállalkozások támogatására létrehozott alapja, a Hungarian Innovative Technologies Fund (HITF), amely akkor a többségi, 50,5 százalékos tulajdonos volt.

A cégben 2001 januárjában újabb hatmillió dolláros tőkeemelést hajtott végre három pénzügyi alap: az amerikai Intel Capital - amely Európában az Intel Atlantic Inc. közvetítésével hajtja végre befektetéseit -, a New Yorkból irányított Sandler Capital és a Technologieholding Közép- és Kelet-európai Alap. A tőkebevonás második köre után 36,5 millió forintra emelkedett a cég jegyzett tőkéje, a hatmillió dollár fennmaradó részét tőketartalékba helyezték a tulajdonosok. A befektetett összeget a LaserBit a technológiai háttér és a szakemberállomány fejlesztésére, a gyártókapacitás növelésére, marketingcélokra, valamint kereskedelmi képviseletek létesítésére, a nemzetközi értékesítési hálózat bővítésére kívánja fordítani. A LaserBit első két irodája New Yorkban és Szingapúrban az év első negyedévében kezdi meg működését, feladatuk marketing- és értékesítési tevékenység lesz. A társaság tavaly 250-300 ezer dollár bevételt ért el, idén pedig 1,8 millió dolláros forgalomra számít, amelynek meghatározó része exportból származik. A társaság jövőre már nyereségre számít.