2001. november 21. 11:00

Az EBRD szakemberei a most megjelent elemzésükben arra számítanak, hogy a közép- és a kelet-európai gazdaságok növekedése lassul jövőre.

Az EBRD szakemberei a most megjelent elemzésükben arra számítanak, hogy a közép- és a kelet-európai gazdaságok az idén már harmadik éve növekednek egyvégtében, de a világgazdasági lassulás és az olajárak csökkenése miatt az átlagos növekedés lassul jövőre.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) átmenetről készített éves jelentése szerint a térségben az átlagos GDP-növekedés várhatóan 4,3 százalékos lesz az idén, a tavalyi 5,5 százalékos rekord után. A 27 kelet-európai és FÁK-országban tevékenykedő EBRD szerint a térség átlagos növekedése 3,4 százalékra lassul jövőre, miután a szeptemberi amerikai terrortámadások következményei miatt csökken a termékeik iránti külföldi kereslet, másfelől a befektetők is jobban vonakodnak a kockázatosabbnak ítélt eszközöktől. Külön a közép-európai és a balti országoknak átlagosan 2,7 százalékos növekedést jósolt jövőre .