2010. május 21. 01:09

A postások szakszervezetei értetlenül állnak a cég szándékai előtt, szerintük a vállalat a terven felül hajtja végre a létszámleépítést. A társaság ezzel szemben mást állít: a lépés az idei bérmegállapodás része.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész), a Postások Független Szakszervezete (PFSZ) valamint a munkáltató eltérően ítéli meg a foglalkoztatási terv végrehajtását a Magyar Postánál. Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy szerintük a Magyar Posta a foglalkoztatási terven felül hajtja végre a létszámleépítést. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője ezt cáfolta, szerinte a cégnél működő szakszervezetekkel tavaly decemberben elfogadott foglalkoztatási terv alapján folyik a létszámgazdálkodás.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta Zrt.-nél 2009. december 16-án aláírták a 2010. évi bérmegállapodást és annak részeként az idei évre szóló foglalkoztatási tervet, amely a forgalom csökkenés miatt 442 fő kivonásával számol. Tomecskó Tamás szerint a Magyar Posta betartja a szakszervezetek által  is elfogadott foglalkoztatási tervet, azon felül létszámleépítést nem valósít meg, viszont a társaság további eredményes működéshez és a tulajdonos által elfogadott üzleti terv eléréséhez ezeket az intézkedéseket végre kell hajtani.

Ádám István utalt arra, hogy a szakszervezetek levélben kérték korábban a vezérigazgatótól, hogy a nyugdíj mellett foglalkoztatottak, a korengedményes nyugdíjazások miatt megszűnő munkaviszony megszűntetésen kívül a további létszám leépítési intézkedéseket függessze fel, beleértve a kis települések postáinak vállalkozásba adását is. A Pofész elnöke szerint a létszámleépítés időzítése rossz, ismerni kellene az új kormány szándékát a Magyar Postával kapcsolatosan.

Tomecskó Tamás emlékeztetett arra, hogy 2008-ról 2009-re a társaság nettó árbevétele 193,98 milliárd forintról 191,85 milliárd forintra csökkent a forgalom visszaesése miatt. A foglalkoztatás csökkentése 442 főt érint, ami a Magyar Posta összlétszámának 1 százaléka körül van, ezzel szemben a környezető országok postái átlagosan 10-15 százalékos létszámleépítést hajtanak végre az idén a gazdasági helyzet miatt.

Kiemelte, hogy a munkáltató a létszámleépítést humánusan kezeli, 159 fő részére biztosítja a korengedményes nyugdíjazást, 55 fő nyugdíjas tovább foglalkoztatását megszüntetik, a munkaviszony felmondása 129 főt érint, közülük 44 budapesti dolgozó, továbbá munkaidő-csökkentéssel kiváltják a többiek foglalkoztatását.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.