2010. május 21. 01:09

A postások szakszervezetei értetlenül állnak a cég szándékai előtt, szerintük a vállalat a terven felül hajtja végre a létszámleépítést. A társaság ezzel szemben mást állít: a lépés az idei bérmegállapodás része.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész), a Postások Független Szakszervezete (PFSZ) valamint a munkáltató eltérően ítéli meg a foglalkoztatási terv végrehajtását a Magyar Postánál. Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy szerintük a Magyar Posta a foglalkoztatási terven felül hajtja végre a létszámleépítést. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője ezt cáfolta, szerinte a cégnél működő szakszervezetekkel tavaly decemberben elfogadott foglalkoztatási terv alapján folyik a létszámgazdálkodás.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta Zrt.-nél 2009. december 16-án aláírták a 2010. évi bérmegállapodást és annak részeként az idei évre szóló foglalkoztatási tervet, amely a forgalom csökkenés miatt 442 fő kivonásával számol. Tomecskó Tamás szerint a Magyar Posta betartja a szakszervezetek által  is elfogadott foglalkoztatási tervet, azon felül létszámleépítést nem valósít meg, viszont a társaság további eredményes működéshez és a tulajdonos által elfogadott üzleti terv eléréséhez ezeket az intézkedéseket végre kell hajtani.

Ádám István utalt arra, hogy a szakszervezetek levélben kérték korábban a vezérigazgatótól, hogy a nyugdíj mellett foglalkoztatottak, a korengedményes nyugdíjazások miatt megszűnő munkaviszony megszűntetésen kívül a további létszám leépítési intézkedéseket függessze fel, beleértve a kis települések postáinak vállalkozásba adását is. A Pofész elnöke szerint a létszámleépítés időzítése rossz, ismerni kellene az új kormány szándékát a Magyar Postával kapcsolatosan.

Tomecskó Tamás emlékeztetett arra, hogy 2008-ról 2009-re a társaság nettó árbevétele 193,98 milliárd forintról 191,85 milliárd forintra csökkent a forgalom visszaesése miatt. A foglalkoztatás csökkentése 442 főt érint, ami a Magyar Posta összlétszámának 1 százaléka körül van, ezzel szemben a környezető országok postái átlagosan 10-15 százalékos létszámleépítést hajtanak végre az idén a gazdasági helyzet miatt.

Kiemelte, hogy a munkáltató a létszámleépítést humánusan kezeli, 159 fő részére biztosítja a korengedményes nyugdíjazást, 55 fő nyugdíjas tovább foglalkoztatását megszüntetik, a munkaviszony felmondása 129 főt érint, közülük 44 budapesti dolgozó, továbbá munkaidő-csökkentéssel kiváltják a többiek foglalkoztatását.

MTI