"A borravaló elvileg a munkáltató jövedelme, de mivel a pincéreket általában részmunkaidőre, minimálbérre jelentik be, a munkáltató a munkavállalóra ruházza át a borravalót, mintegy kompenzálva a keresetét" - közölte az mfor.hu-val Berényi András, a Marlene Étterem főszakácsa. "Különbséget kell tenni a magánvendéglátás és a nagy volumenű szállodák, éttermek között. Általában kisebb vendéglátóipari egységben nem jelentik be az alkalmazottakat, míg a több száz főt alkalmazó munkaadók szinte kivétel nélkül bejelentik munkavállalóikat, akiket egyéb juttatásban (ingyenes fogászati kezelés, munkaruha vagy üdülési csekk) részesítenek" - tette hozzá Berényi.
|
"Ha például egy szakács be van jelentve, akkor egy hotelben közel 90 ezer forintot (nettó) keres. Ha nincs bejelentve, akkor nem ritka akár a 140-150 ezer forintos kereset sem, igaz, ez zsebből-zsebbe vándorol. Ilyenkor természetesen nincs sem juttatás, sem TB-járulék fizetés. A vendéglátás magas közterhei kényszerítik a munkaadókat a különböző kiskapuk keresésére" - érvelt tovább a főszakács.
"A vendéglátás egyébként is a "legpörgősebb" szakmák egyike, mivel nagy a fluktuáció, amiből egyaránt a munkavállalónak és a munkaadónak is származik előnye. Talán ebben a szakmában jön létre és szűnik meg a legtöbb szezonális munkahely, gondoljunk csak a strandokra, a kerthelyiségekre, a kiülős teraszokra, ezek mind-mind késő tavasztól őszig üzemelnek" - mondta Berényi.
A be nem jelentett állások a vendéglátóiparban dolgozók napi vagy heti bérezését feltételezik, illetve a mozgásszabadság nagyban jellemzi az ilyen jellegű állásokat. Ha valaki kap egy jobb ajánlatot, lehet, hogy a következő nap már nem is megy be dolgozni a korábbi munkahelyére. "Amíg nem lesz a magyar szabályozás is EU-színvonalú, addig mindenki ott próbál kibújni a különböző bejelentési kötelezettségek alól, ahol tud" - summázta véleményét a főszakács.
A szervízdíj és a borravaló két teljesen különböző dolog. A szervízdíj a kiszolgálási díj felszámolása a vendégnek, míg a borravaló a kiszolgálásra vonatkozó megelégedésünket tükrözi, mivel minden felszolgálás személyre szabott.
Magyarországon a szervizdíj benne foglaltatik az étlapon szereplő árban. Amennyiben ezt még külön felütik a blokkra, az egyrészt tíz százalékos áremelést jelent, másrészt a vendég számára ez visszás lehet. Egyes szakértők úgy látják, hogy ez befolyásolja majd a borravaló-adási hajlamot a vendégek körében. Az európai országokból érkezők számára a szervizdíj felszámolása érthetetlen, és valószínűsíthető, hogy nem adnak majd borravalót, mivel ezekben az országokban már évekkel ezelőtt megszüntették a TIP-et.
Tunyogi Henrik