2001. december 27. 11:00

A közelmúltban látott napvilágot a Healey & Baker nemzetközi ingatlan-tanácsadó felmérése, melyben többek között úgy vélik: Magyarország számára kedvező lehet a logisztikai iparban tapasztalható strukturális változás.

Az idén a fejlesztési kedv tovább nőtt, így a harmadik negyedév végére az új építésű logisztikai és üzleti parkokban már megközelítőleg 113 000 négyzetméter a teljes területkínálat. A legkedveltebb fejlesztési területnek továbbra is az M1-M7-es autópályák és az M0-s körgyűrű által bezárt háromszög, illetve az M1-es autópálya vonzáskörzete bizonyult. Mindemellett Budapest déli határán, az M0-M5-ös vonalán is több hasonló jellegű ingatlan építését tervezik.

Mint azt ingatlanpiaci szakemberek elmondták talán ennek tudható be, hogy az erősödő kínálat eredményeként a bérleti díjak mérsékelten csökkentek. Véleményük szerint a téli hónapokban azonban nem várható nagy mozgás e téren. A kezdeti bérleti díjak átlag 5-6 euró/m2/hó összegről indulnak, azonban a bérleti időtartam, a bérelt terület és a kialakítás függvényében 4-5 euró/m2/hó értékre változhatnak.

Ahogy az irodapiacon, úgy a modern ipari létesítmények esetében is valószínűsíthető, hogy a kínálat növekedni fog, hiszen a könnyűiparban érdekelt, raktározással, logisztikával vagy akár kiskereskedelemmel foglalkozó cégek hatékony működésükhöz igénylik a korszerű épületeket. A városon kívüli ipari parkok, iroda- és raktárfejlesztések száma tovább nő, hiszen csupán 2002. Év végéig, további 120 000 négyzetméternyi új terület felépítése szerepel. Középtávon esetleges túlkínálat alakulhat ki, azonban hosszabb távon az új építések üteme egészséges párhuzamban áll a növekvő becsült igényekkel. A kínálat egy része a felszabaduló, javarészt korosabb ingatlanállományból adódik majd, melynek újbóli bérbeadása meglehet, nehézséget jelent a tulajdonosoknak.

Természetesen az épületek egy részét a cégek továbbra is saját használatra építik vagy építtetik, de a bérbeadási céllal épített ingatlanok száma is jelentős marad. Bár mára a piacon több kedvező elhelyezkedésű, megfelelő bérleti feltételeket kínáló, modern terület várja a bérlőket, a vélelmezett lappangó kereslet ez idáig csak lassan eredményezett tényleges bérleti vagy adásvételi üzletkötést. Máig érezhető egyfajta bizonytalanság az új ingatlanokkal szemben, hiszen 2000 előtt nem volt igazi piaci múltja e létesítményeknek Magyarországon. A valóságban a spekulatív fejlesztések közül csak keveset sikerült felépítésükkor azonnal bérbe adni. A DTZ becslése szerint jelenleg 100 000 négyzetméter iránt van kereslet a piacon, melynek körülbelül 60 százaléka aktív ingatlankeresés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.