<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A DTZ elemzése szerint a logisztikai ingatlanok piacán is lassú kilábalás indult meg, az árak idén már felfele mozdultak, a bérleti díjak ugyanakkor továbbra is nyomottak. A szakértők a következő három évben is a kereslet élénkülését várják. Az árak tekintetében London az éllovas, Budapest az olcsó piacok között található.

A logisztikai ingatlanok bérleti költségei kapcsán Európára évi átlagos 1,6 százalékos növekedést jelez előre 2014-ig DTZ legújabb elemzése, ami összhangban van a gazdasági növekedéssel. A bérleti költségek gyenge ütemű növekedés 2012-ig fog tartani addig is kiemelkedő lehetőséget biztosítva a bérlőknek, ezután egy stabil fellendülés várható 2014-ig. A következő három évben a bérleti költségek tekintetében ott várható a legnagyobb növekedés, ahol a logisztikai piacot a legjobban érintette a válság, ilyen például Madrid és Barcelona. Ám valószínűleg ennek ellenére sem fogják 2014-re elérni a válság előtti szintet.

A bérleti költségek Európán belül széles skálán mozognak, a Marseille-i 51,2 eurós éves bérleti költség szinttől a London Heathrow részén regisztrált 215 euróig. 2010 szeptemberében az átlagos bérleti költség évi 86,3 euró volt. A bérlők London Heathrow részén, Oslóban, Dél-kelet Angliában és Dublinban fizetik a legmagasabb bérleti költséget logisztikai területért. Ezzel ellentétben főleg az alacsonyabb bérleti díjak miatt kedvezőbb bérleti ráfordításra lehet számítani Franciaországban, Belgiumban és Közép-Kelet Európában.

Figyelembe véve azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a bérleti költségek mértékét (bérleti díjak, ingatlanadózás, üzemeltetési költség) a DTZ piacelemzői rámutatnak az európai logisztikai piacon tapasztalt jelentős eltérésekre. Az északi térségben (Oslo, Helsinki, Stockholm) átlagon felüliek a bérleti költségek, melynek két jelentős oka van: a hideg klíma miatti magas építési költségek, és az alacsony „A” kategóriás ipari ingatlan kínálat. Ezzel ellentétes a helyzet Franciaországban, Belgiumban, illetve néhány közép-európai városban (Bukarest, Budapest és Prága).

Logisztikai ingatlanok bérelti díja Európában (EUR/m2)

Az utóbbi tizenkét hónapban a kereslet elsősorban modern, rugalmasan kialakítható disztribúciós területek iránt élénkült. Noha a bérleti költségek szintje fokozatosan emelkedik, a bérlők hasznot húzhatnak a lassú növekedési időszakban, így kedvező áron juthatnak jó minőségű területekhez. A közép-kelet európai kereskedelem és logisztika javulása várhatóan a prágai bérleti költségek növekedési ütemére lesz hatással, míg Németországban Hamburg fogja a leggyorsabb fejlődést produkálni.

A DTZ elemzése rávilágít arra, hogy Budapest Európa tíz legolcsóbb bérleti piacai közé tartozik - kedvezőbb bérleti költségeket kínálva mint a versenytársak, Prága és Varsó. Budapesten a teljes egy évre vetített bérleti költség 57,6 euró/m2, mellyel Budapest 30 százalékkal olcsóbb mint Varsó, a közép-kelet-európai régió legdrágább városa. "Úgy gondolom, hogy a budapesti logisztikai ingatlanpiac már elérte a mélypontot, és mivel a globális logisztikai piacokon már észleljük a gazdasági javulás pozitív hatásait, 2014-ig átlagosan évi 1,98 százalékos növekedést prognosztizálunk a bérleti költségek tekintetében a budapesti logisztikai ingatlanpiacon. Új fejlesztések és átadások hiányában, illetve a kereslet emelkedésével a logisztikai ingatlanpiac, valamint a bérleti díjak megindulhatnak a stabilizáció útján" – vélte Tamás Éva, a magyarországi iroda ingatlan-tanácsadója.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.