2001. december 27. 11:00

Átlagosan 3,8 százalékkal emelkednek januárban az M1-es és M3-as autópálya díjai.

Átlagosan 3,8 százalékkal emelkednek januárban az M1-es és M3-as autópálya díjai - közölte az Állami Autópálya Kezelő Rt. A közlemény szerint a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium rendelete alapján a két autópályára érvényes heti, 9 napos bérlet személygépkocsik részére 1.500 forint, a havi 2.600 forint, az egész évben érvényes matrica ára pedig 24.000 forint lesz. A közlemény kitér arra is, hogy az autópálya kezelő társaság ügyfélszolgálati irodáiban és az autópályák felhajtóágainál lévő értékesítő pontokon már kaphatók a 2002. évre érvényes matricák. A benzinkutak és egyéb értékesítő helyek január 1-jén kezdik meg az új matricák árusítását.

A társaság közölte azt is, hogy a 2001-re szóló éves bérlet január 10-ig, a december havi pedig január 5-ig még érvényes. Az év végi és év eleji nagy forgalomra tekintettel a társaság két új ideiglenes ügyfélszolgálati irodát nyitott a győri Tesco és a fóti Cora áruházban. A közlemény szerint 2002-ben nemcsak új áron, hanem megváltozott feltételekkel vehetik igénybe az autósok az M1 és M3 autópályát. A heti, havi vagy éves matrica vásárlásakor az ügyfélszolgálati irodákban és az egyéb értékesítő helyeken elektronikus úton rögzítik a gépkocsik rendszámát és a matrica érvényességi idejét. Az adatbázisba az utazó által megadott és jóváhagyott rendszám kerül. Az új, a Belügyminisztérium által kiépített és január 1-jétől működő elektronikus ellenőrző rendszer az adatbázisban rögzített rendszám alapján szűri majd ki a matricával nem rendelkező autósokat, akik a fenti miniszteri rendelet értelmében pótdíjat fizetnek.

A pótdíj mértéke személygépkocsi esetében elérheti a 30 ezer forintot, magasabb kategóriájú gépjármű esetében pedig a 100 ezer forintot is. A kamerás rendszer teljes kiépítéséig a két autópályán az üzemeltető társaság mobil csoportokkal is segíti az ellenőrzést - tartalmazza a közlemény.