2016. április 22. 10:40

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a VIKUV Vízkutató és Fúró (VIKUV) Zrt.-re az előző évi árbevétel alapján a maximálishoz közelítő, 10 millió forintos, a GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező (GEO-SIVO) Kft.-re pedig a maximális, 542 340 forintos eljárási bírságot szabta ki, mert a vállalkozások szándékosan rosszhiszeműen jártak el az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor - közölte pénteken a versenyhatóság.

A GVH közleményében ismerteti: a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt a versenyhivatal 2015. november 24-én versenyfelügyeleti eljárást indított mások mellett a VIKUV Zrt. és a GEO-SIVO Kft. ellen, mert azt feltételezte, hogy az ajánlati árak és a nyertes vállalkozások előzetes egyeztetésével felosztották egymás között a közbeszerzési eljárások egyes tendereit.

A GVH az eljárás megindításakor előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatokat tartott az eljárás alá vontak székhelyén, illetve telephelyén. A VIKUV Zrt. vezérigazgatója valótlanul állította, hogy nincs a helyszínen a laptopja, miközben azt a hátizsákjába csempészve próbálta elvinni a rajtaütés idején.

Ebbe még az Apple is belebukott

A GEO-SIVO Kft. ügyvezetője pedig - tudomást szerezve a GVH eljárásáról - egy használaton kívüli gépet helyezett üzembe a saját számítógépe helyett, így nem az általa valóban használt gépet adta át a GVH-nak átvizsgálásra.

Mind a VIKUV Zrt. vezérigazgatója, mind a GEO-SIVO Kft. ügyvezetője tudatosan próbálta félrevezetni a GVH vizsgálóit, és bizonyítékokat elrejteni a GVH elől. Magatartásuk kifejezetten a hatóság megtévesztését célozta.

A tények feltárásának meghiúsítását célzó magatartás az egyik legsúlyosabb eljárási szabálysértés, amelynek célja, hogy megakadályozza a versenyjogsértések feltárását. Éppen ezért ilyen esetekben a GVH indokoltnak tartja az egyébként megállapítható legmagasabbhoz közeli eljárási bírság kiszabását - hangsúlyozza közleményében a versenyhatóság. A GVH döntéseivel szemben nem terjesztettek elő felülvizsgálati kérelmet. Az eljárás a GVH előtt folyamatban van.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!