2017. november 24. 10:30

Egy másik magyar startup ugyanitt az év újonca lett. Egy harmadik magyar startup pedig Budapesten nyert nemzetközi díjat. Startupsiker-cunami!

Közép-Európa legjobb startupjává választották a magyar Turbine.AI vállalkozást a Central European Startup Awards (CESA) szófiai nagydöntőjében csütörtök este, áll a nyertesek közleményében. A Turbine.AI 10 ország 100 legjobb startupja között bizonyult a legeslegjobbnak, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária nemzeti győzteseit lenyomva. Ráadásul a 12 kategóriából háromban is győzött, és a verseny négy éves történetének először nyerte el magyar vállalkozás a Startup of the Year címet. Mellette a legjobb biotech és a legjobb mesterséges intelligencia kategóriák első helyét hozták el.

bal oldalt Szalay Kristóf, a Turbine.AI alapítója a díjátadón

A Turbine.AI a sejtek működését modellezi, szimulálja, és így a rákkezelésben nyújt óriási segítséget az orvosoknak.

„Olyan ígéretes, mint még eddig soha semmi”

– mondták róluk a közlemény szerint a Bayernél, ahol a fejlesztők egy 100 napos akcelerátor programon vettek részt. Egy terápia, gyógyszer, mire forgalomba hozható 2-3 milliárd dollárba kerül. És nagyon lassú a folyamat, mivel nincs olyan modell, mely megmutatja, hogy a rák hogyan fog reagálni az adott kezelésre, több ezer kísérletet kell lefuttatni, mire eredményt kapnak a gyógyszercégek. A Turbine.AI modelljével sokkal jobban és célzottabban tudnak kutatni. A közlés szerint a programmal olyan mennyiségű kísérletet lehet lefuttatni néhány nap alatt, mely évekbe telne a gyógyszerkutatóknak.

Van még egy magyar a CESA győztesei között: az az EVA Vision, mely vakok és gyengénlátók számára fejleszt okosszemüveget. Ők az év újonca kategóriában lettek az elsők.

A CESA verseny ernyőszervezete Global Startup Awards, így a mostani nyertesek közül jónéhányan ott lesznek jövőre Kínában, a Global Startup Awards döntőjében.

Van még egy friss magyar startup-siker, ezúttal Budapestről: a hazai HeatVentors nyerte meg az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára meghirdetett nemzetközi megmérettetés, a PowerUp! verseny döntőjét.

balról a második a HeatVentors csapata, kezükben az elsőnek járó csekkel

A Farkas Rita és Andrássy Zoltán által képviselt vállalkozás egy olyan innovatív, fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel  kilencven százalékkal kisebb tárolókban és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett. A technológia fűtési-, fagyasztó-és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható.

A budapesti nagydöntő során 12 startup mutathatta be megoldásait. Ők voltak azok, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén. A döntősöket 24 közép-európai ország 158 olyan csapata közül választották ki, akik beneveztek a versenyre. A tét igazán magas volt, mert a Highway támogató program Európa tiszta energiával foglalkozó szektorának egyik legrangosabb kezdeményezése.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.