3p

Egy másik magyar startup ugyanitt az év újonca lett. Egy harmadik magyar startup pedig Budapesten nyert nemzetközi díjat. Startupsiker-cunami!

Közép-Európa legjobb startupjává választották a magyar Turbine.AI vállalkozást a Central European Startup Awards (CESA) szófiai nagydöntőjében csütörtök este, áll a nyertesek közleményében. A Turbine.AI 10 ország 100 legjobb startupja között bizonyult a legeslegjobbnak, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária nemzeti győzteseit lenyomva. Ráadásul a 12 kategóriából háromban is győzött, és a verseny négy éves történetének először nyerte el magyar vállalkozás a Startup of the Year címet. Mellette a legjobb biotech és a legjobb mesterséges intelligencia kategóriák első helyét hozták el.

bal oldalt Szalay Kristóf, a Turbine.AI alapítója a díjátadón

A Turbine.AI a sejtek működését modellezi, szimulálja, és így a rákkezelésben nyújt óriási segítséget az orvosoknak.

„Olyan ígéretes, mint még eddig soha semmi”

– mondták róluk a közlemény szerint a Bayernél, ahol a fejlesztők egy 100 napos akcelerátor programon vettek részt. Egy terápia, gyógyszer, mire forgalomba hozható 2-3 milliárd dollárba kerül. És nagyon lassú a folyamat, mivel nincs olyan modell, mely megmutatja, hogy a rák hogyan fog reagálni az adott kezelésre, több ezer kísérletet kell lefuttatni, mire eredményt kapnak a gyógyszercégek. A Turbine.AI modelljével sokkal jobban és célzottabban tudnak kutatni. A közlés szerint a programmal olyan mennyiségű kísérletet lehet lefuttatni néhány nap alatt, mely évekbe telne a gyógyszerkutatóknak.

Van még egy magyar a CESA győztesei között: az az EVA Vision, mely vakok és gyengénlátók számára fejleszt okosszemüveget. Ők az év újonca kategóriában lettek az elsők.

A CESA verseny ernyőszervezete Global Startup Awards, így a mostani nyertesek közül jónéhányan ott lesznek jövőre Kínában, a Global Startup Awards döntőjében.

Van még egy friss magyar startup-siker, ezúttal Budapestről: a hazai HeatVentors nyerte meg az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára meghirdetett nemzetközi megmérettetés, a PowerUp! verseny döntőjét.

balról a második a HeatVentors csapata, kezükben az elsőnek járó csekkel

A Farkas Rita és Andrássy Zoltán által képviselt vállalkozás egy olyan innovatív, fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel  kilencven százalékkal kisebb tárolókban és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett. A technológia fűtési-, fagyasztó-és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható.

A budapesti nagydöntő során 12 startup mutathatta be megoldásait. Ők voltak azok, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén. A döntősöket 24 közép-európai ország 158 olyan csapata közül választották ki, akik beneveztek a versenyre. A tét igazán magas volt, mert a Highway támogató program Európa tiszta energiával foglalkozó szektorának egyik legrangosabb kezdeményezése.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!