2001. december 3. 11:00

A magyar lakosság bizakodva néz a csatlakozás elé, a megkérdezettek 49 százaléka reméli, hogy az integráció után nőni fog saját és családja jövedelme.

A vizsgálatból kiderült az is, hogy a megkérdezetteknek valamivel kevesebb mint 15 százaléka gondolja úgy, hogy a csatlakozást követően biztosan megpróbálna munkát keresni a tagországokban. Valószínűleg keresne állást más uniós országban a megkérdezettek mintegy 16 százaléka, míg 6,4 százalékuk csak akkor próbálná meg, ha valamilyen ajánlatot kapna.

A megkérdezettek többsége az EU csatlakozás után sem támogatná, hogy a külföldiek termőföld-tulajdont szerezhessenek Magyarországon, csak úgy mint ahogyan azt sem, hogy lakást vagy ingatlant vásárolhassanak hazánkban. A válaszadók 41 százaléka azonban egyetért azzal, hogy magyar állampolgár termőföldet vásárolhasson más tagországban, míg 51 százalékuk ezt is ellenzi.A felmérés tanúsága szerint az emberek ma már lényegesen többet tudnak az EU-ról, mint egy évvel korábban, de összességében a lakosság integrációs ismeretei még így sem érik el a közepes szintet. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a megkérdezettek többsége szerint az unió az átlagember számára átláthatatlan.