2001. november 27. 11:00

A világgazdaság egyre inkább recesszióba hajlik, miközben Magyarország továbbra is növekedési pályán van, köszönhetően az anticiklikus gazdaságpolitikának.

A világgazdaság egyre inkább recesszióba hajlik, miközben Magyarország továbbra is növekedési pályán van, köszönhetően az anticiklikus gazdaságpolitikának - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén hétfőn, Budapesten.

A vállalati vezetőknek tartott előadásában a pénzügyminiszter kifejtette: a magyar kormány akkor fogta vissza a gazdaságot, amikor a világgazdaság egésze túlfűtött volt, és akkor ösztönözi, amikor a világgazdaság lassul. A lassulás azonban átmeneti lesz, a jövő év második felében már szerény növekedést várnak a szakemberek. A pénzügyminiszter megerősítette a kormányzat korábbi prognózisát: az idén a GDP növekedése 4 százalék körüli lesz, ettől felfelé és lefelé is eltérhet, 2002-re szintén 4 százalékos bővülés várható.

Az inflációt érintő kérdésre válaszolva a miniszter rámutatott: a kormányzat a központi árszabályozás alá tartozó termékeknél, mint az energia- vagy a postadíjak, csak akkora mértékű áremelést fog engedélyezni, ami megfelel az inflációs célkitűzésnek. Emellett a bérnövekedések mértékét is ez alapján fogják meghatározni. Az infláció a miniszter szerint éves az idén szinten 9,2-9,3 százalék között valószínű, jövőre pedig a pénzromlás ütemét 5-6 százalékra tette Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.