TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Míg egyes európai államokban szigorú törvényi szabályozás érvényesül a gyerekreklámok esetében, addig a magyar szakemberek úgy vélik: itthon működik az önszabályozás.

Míg egyes európai államokban szigorú törvényi szabályozás érvényesül a gyerekreklámok esetében -- Norvégia márciusban készül erre --, addig a magyar szakemberek úgy vélik: itthon működik az önszabályozás. Törvényi keretek közt egyébként is nehezen lehetne szabályozni az erkölcsi, etikai normákat, mert olyan merev szabályozás keletkezne, amit képtelenség lenne a gyakorlatban követni.

Norvégia márciusban kívánja bevezetni a 12 éven aluli gyermekeknek szóló reklámok tilalmát, s más európai államokban is fellelhető a hasonló törvényi szabályozás. A tét önmagában nem nagy: Magyarországon tavaly összesen 408 millió forintot költöttek el a játékszektorban hirdetésre (tarifaáron, a valós forgalom ennél körülbelül egyharmaddal kisebb).

Görögországban a játékok televíziós reklámozása tilos, a svéd reklámtörvény értelmében pedig -- amely Európában a legszigorúbbnak tekinthető -- 12 év alatti gyerekek számára nem lehet az elektronikus médiában reklámozni. Az unió soros elnökségét betöltő skandináv ország mindenképpen rá kívánja irányítani erre a kérdésre a figyelmet.

Mint világszerte, úgy Magyarországon is időről időre napirendre kerül a gyermekekkel kapcsolatos reklámok szabályozása -- mondta lapunknak Egri Gábor. A Magyarországi Reklámügynökségek Szövetségének főtitkára azonban úgy látja: itthon a reklámtörvény, valamint a jól működő szakmai önszabályozás megfelelő keretet ad a problémák megoldására. A hazai kommunikációs szakemberek tisztában vannak e különleges célcsoport jellemzőivel, amelyeket a kampányok során maximálisan figyelembe vesznek -- vélekedett a főtitkár.

Meggyőződésem, hogy Magyarországon érvényesül az önszabályozás a gyermekeknek szóló reklámokban, mert a szakma felismerte, hogy ez számára is érdek -- fejtette ki Merényi Éva, a Lowe Lintas GGK reklámügynökség ügyvezető igazgatója. Szerinte meg kellene határozni, hogy mi minősül "gyerekreklámnak": a számukra gyártott termékek reklámozása, vagy az őket szerepeltető hirdetések, függetlenül attól, hogy ők alkotják-e a célcsoportot. Önmagában egyik sem elítélendő -- hangsúlyozta. A probléma legfeljebb a reklámozás "hogyanja" lehet, ami nem törvényi, hanem önszabályozás kérdése. Ami jogszabállyal megoldható, azt a reklámtörvény tartalmazza -- mondta az ügyvezető igazgató.

Az Önszabályozó Reklám Testület főtitkára is úgy látja, hogy az itthoni jogi szabályozás elegendő. Nem lenne célszerű olyan módosítás, ami eleve tiltaná gyerekek szereplését a reklámokban -- mondta Fazekas Ildikó. Jól működik az előzetes "szűrés", a Magyar Reklámszövetség vagy az Önszabályozó Reklám Testület szakértői bizottságától a reklám megjelenése előtt gyakran véleményt kérnek az ügynökségek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.