2001. december 27. 11:00

Az utolsó idei felmérés tanúsága szerint a magyar gazdaság növekedési üteme az idei és 2002-re várt lassulás után, 2003-ban ismét visszatér az öt százalékos növekedési ráta közelébe. Az elemzők 2003-ra adott előrejelzései szerint, az ország 4.6 százalékos éves gazdasági növekedési rátával és 4.3 százalékos inflációval fog az Európai Unió küszöbére érkezni.

Összevetve az egy évvel ezelőtti jóslatokkal azt, ami idén történt, a következőket állítják az elemzők: a gazdasági növekedés négy százalék alatt lesz, szemben a tavaly decemberi 5.09 százalékos konszenzus előrejelzéssel. A folyó fizetési mérleg hiánya viszont kevesebb, mint fele lesz az akkori 2.45 milliárd eurós várakozásnak. Ennek azonban vannak statisztikai okai is, mint például a deviza-euró átváltások miatt a ténylegesnél jobb eredményt mutató turisztikai ágazat.

1999. elejétől 2001. Első negyedévéig a cserearányok romlását figyelhettük meg - mondják az elemzők. Most azonban - az olajár és a gépkereskedelemben tapasztalható növekedés miatt - javuló tendenciát látunk.

Talán a legérdekesebb az infláció. Ha az éves átlagos értékét nézzük, a most várt 9.2 százalék viszonylag jelentősen a tavaly decemberben várt 8.56 százalékos érték felett lesz. A most decemberre prognosztizált 7.0 százalékos 12 hónapra visszatekintő infláció ugyanakkor szinte hajszálpontosan megegyezik az egy évvel ezelőttre ígért 7.1 százalékkal. Az MNB kéthetes betéti kamata pedig szintén csaknem az egy éve várt 9.5 százalékos szinten zárhatja 2001-et.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.