TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mary Barra-nak bizonyára nem voltak tavaly anyagi gondjai.

Mary Barra, a General Motors első embere 16,2 millió dollárt (3,77 milliárd forint a tavalyi átlagárfolyamon) keresett 2014-ben és még meg sem kapta a teljes előirányzott bónuszát a visszahívási akciók miatt - írta az Autonews.

Bár Mary Barra nyilván nem havi 22 napot és napi 8 órát dolgozott, ha ezt a pénzt a magyar munkabér-elszámolás szabályai szerint leosztanánk ledolgozott másodpercekre, akkor a GM vezére 495 forintot keresett volna.

Ez a tetemes összeg egyébként egy 1,6 milliós alapbérből, 11,8 milliós részvényjuttatásból és 2,1 milliós ösztönző-csomagból áll, amelynek nagysága olyan tényezőktől függ, mint a cég profitja, vagy globális piaci részesedése. A fennmaradó rész egyéb juttatásokból tevődik össze. A részvényjuttatásból egyébként egy 7,5 milliós csomag még csak feltételesen az övé, ehhez ugyanis a cégnek el kell érnie egy bizonyos teljesítményszintet a következő években.

Mary Barra elég viharos éven van túl. Miután január 15-én elfoglalta pozícióját, a GM történetének legnagyobb visszahívási akcióját volt kénytelen lebonyolítani, amely több mint 30 millió autót érintett. A cégnek ez több mint 3 milliárd dollárjába került, Barra bónuszát pedig 170 ezerrel nyirbálták meg, bár látva a fenti számokat a rezsiszámláit nyilván még tudta fizetni.

Egyébként nem csak Barra, hanem az összes többi vezető is kevesebb bónuszt kapott, mint az eredetileg elirányzott, átlagosan 25 százalékkal vihettek kevesebbet haza.A GM-nél tavaly vezették be azt a teljesítményrendszert, amely sokkal jobban differenciál a pénzügyi eredmények tekintetében, hogy a vezetőknek minél komolyabb érdekük fűződjön a gazdaságos és sikeres irányításhoz.

A GM egyébként az első negyedévben 1,9 százalékot tudott növekedni a globális piacon, amelyet nagy részben a kínai vásárlóknak köszönhet.

Az Opel  3 százalékkal tudott emelkedni, amelyben benne van az uniós piacon elért 7,7 százalékos plusz, az oroszoknál viszont lényegében "eltűnt" a márka.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.