2015. április 27. 12:58

Mary Barra-nak bizonyára nem voltak tavaly anyagi gondjai.

Mary Barra, a General Motors első embere 16,2 millió dollárt (3,77 milliárd forint a tavalyi átlagárfolyamon) keresett 2014-ben és még meg sem kapta a teljes előirányzott bónuszát a visszahívási akciók miatt - írta az Autonews.

Bár Mary Barra nyilván nem havi 22 napot és napi 8 órát dolgozott, ha ezt a pénzt a magyar munkabér-elszámolás szabályai szerint leosztanánk ledolgozott másodpercekre, akkor a GM vezére 495 forintot keresett volna.

Ez a tetemes összeg egyébként egy 1,6 milliós alapbérből, 11,8 milliós részvényjuttatásból és 2,1 milliós ösztönző-csomagból áll, amelynek nagysága olyan tényezőktől függ, mint a cég profitja, vagy globális piaci részesedése. A fennmaradó rész egyéb juttatásokból tevődik össze. A részvényjuttatásból egyébként egy 7,5 milliós csomag még csak feltételesen az övé, ehhez ugyanis a cégnek el kell érnie egy bizonyos teljesítményszintet a következő években.

Mary Barra elég viharos éven van túl. Miután január 15-én elfoglalta pozícióját, a GM történetének legnagyobb visszahívási akcióját volt kénytelen lebonyolítani, amely több mint 30 millió autót érintett. A cégnek ez több mint 3 milliárd dollárjába került, Barra bónuszát pedig 170 ezerrel nyirbálták meg, bár látva a fenti számokat a rezsiszámláit nyilván még tudta fizetni.

Egyébként nem csak Barra, hanem az összes többi vezető is kevesebb bónuszt kapott, mint az eredetileg elirányzott, átlagosan 25 százalékkal vihettek kevesebbet haza.A GM-nél tavaly vezették be azt a teljesítményrendszert, amely sokkal jobban differenciál a pénzügyi eredmények tekintetében, hogy a vezetőknek minél komolyabb érdekük fűződjön a gazdaságos és sikeres irányításhoz.

A GM egyébként az első negyedévben 1,9 százalékot tudott növekedni a globális piacon, amelyet nagy részben a kínai vásárlóknak köszönhet.

Az Opel  3 százalékkal tudott emelkedni, amelyben benne van az uniós piacon elért 7,7 százalékos plusz, az oroszoknál viszont lényegében "eltűnt" a márka.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.