7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A digitalizció adta lehetőségek megjelenése a tradicionális egészségügyi szektorban egy új típusú értékközösség létrejöttének lehetőségét adja meg.

"… e forradalmi változás éppoly földrengésszerű lesz az egészségügyben, mint az ipari
forradalom volt a nyugati országokban 200 évvel ezelőtt." (J. Cleland)

Az egészségügy és az egészségügyi szolgáltatások az emberek fejében nehezen érthető félelmekkel teli rendszereket jelentenek. Többek között ennek is a következménye, hogy a velünk született ajándékot, amit egészségnek hívunk, természetesnek vesszük, nem gondozzuk megfelelően. Pedig az egészség véges javunk.

Most itt van az egészségügyben egy olyan magyar innováció, a Medistance, egy eszköz rendszer arra, hogy gondoskodjunk a munkavállalókról, magunkról, gondozzuk a szeretteink egészségét. Megteremtve az egészséggondozás kategóriát.

A téma kiemelten fontos mind az egyén, mind a társadalom számára, ezáltal az egészséggondozás közös felelősségünk. Most lehetőségünk van valódi közösség formálására. Mint ahogyan a konzumer márkáknál is megszűnt az egyirányú kommunikáció,  ezen a területen is lehetségessé vált valódi értékalapú közösségek létrejöttére, így megvalósítva a valódi egészséggondozást.

A számítástechnikai eszközök, az internet egyre szélesebb, elfogadottabb szerepet, környezetet kaptak az emberi élet és ezen belül az egészséggel kapcsolatos információk, tevékenységek szervezésében. Az egészség megőrzése, a betegség megelőzése és kontrollálása terén együttállnak azok a technológiai feltételek és szakmai tapasztalatok, melyek alapján kialakult és a gyakorlatban is hatékonyan működtethető egy új típusú, döntés előkészítéssel, folyamat optimalizálással vezérelt mobil, otthoni, közösségi gondozási modell. A gyors technológiai fejlődés, a tevékenység sajátossága miatt az egészségügyben is fokozódik az egyszerű és magasabb szintű rendszerek iránti igény. Az egészségügyben is megjelenik a tényadatokon, életjeleken és kockázatkiértékelésen nyugvó döntéshozatal, ahol a közösségi-, és adatkommunikáció, valamint számítástechnikai eszközök, és elemző algoritmusok által felkínált információk segítik, pl. a betegfelügyeleti, illetve gondozási folyamatok optimalizálását. Az egészségügyi, ezen belül az otthoni beteggondozási folyamatok elemzése, értékelése, operatív és hosszú távú döntések meghozatala összetett és bonyolult tevékenység, amelyben nemcsak az adott folyamatban mért paraméterek ismeretére van szükség, hanem legalább ugyanakkora jelentőséggel bír a résztvevők szakmai tapasztalata, valamint a szereplők egymással való állandó, biztonságos kommunikációja.

A Medistance lehetővé  teszi a társadalom szereplőinek  számára, hogy megtanuljanak, megtanuljunk önmagunkról és egymás egészségéről a legmodernebb technológia segítségével gondoskodni.

Ez kiemelten fontos és időszerű  feladat. Rosszak az egészségügyi mutatók, stresszes menedzserek, elöregedő társadalom. A rendszeres ellenőrzés elérhetősége korlátos, nehézkes, nem járunk szűrésre, idő okokból, félelemből.

Jelenleg a háziorvosoknál a betegek várakozási ideje nálunk átlag 60-70 perc körül van. Az európai átlag és elfogadott érték 30 perc. Egy praxisban az orvosnak a vérnyomás, vagy vércukor mérés átlagosan 5-7 percét veszi igénybe. A betegnek ugyanez a várakozással, utazással együtt alkalmanként egy-másfél óra. Nem beszélve az utazás költségeiről és annak környezetet terhelő hatásairól. Az országban a különböző egészségügyi intézmények elhelyezkedése, ennek optimalizálása a súlyponti kórházak kijelölésével megtörtént, a gond inkább a szakember, orvoshiány tragikus állapota, valamint a háziorvosok átlagos életkorának 60 év fölé emelkedése. A digitális technológia alkalmazásával az egészséggondozás, mint személyes gondoskodás folyamatosan rendelkezésre állhat és bárhol elérhető.

A legdrágább betegségek gyógyszertámogatásra OEP adat szerint 2013-ban 100,51 milliárd forintot, ebből magas vérnyomásra - ami közel 3 millió embert érint - 29,99 milliárd forintot költött az állam. Az összes egészségügyi kiadás a 2013-as 29078 milliárd forintos GDP 6,3 százaléka.

A vállalatok szerte a világon különféle egészségügyi programokat indítanak a munkavállalóik egészség megőrzésének érdekében. A vállalatok valamilyen módon hozzájárulnak az alkalmazottak egészségmegőrzéssel összefüggő kiadásaihoz, hiszen az egészségvédelem kiemelt szerepet játszik a vállalati stratégiában, ezzel hosszútávon is jelentősen hozzájárulnak a cég, illetve a munkavállalók fejlődéséhez, fenntarthatóságához. Ezekkel a programokkal még motiváltabbá tehetőek az emberek, erősíthető az elköteleződésük és tovább növelhető a munkájuk hatékonysága. Ha egy menedzser kiesik a munkából, akkor a gyógyszertámogatáson túl nagyon komoly, számszerűsíthető üzleti profit és nemzetgazdasági veszteséggel is számolni lehet. 

Az egészségi állapot adatokból a Medistance megbetegedési kockázat elemzést ad, azaz milyen százalékban lesz szív érrendszeri megbetegedés az elkövetkező 10 évben, valamint a trendek és mutatók térben és időben is elemezhetők. A beteg otthoni állapot változásaival, életmódjával összhangban mérhető a gyógyszer és terápia hatékonysága. Egyszóval: optimalizál.

Valóban a világon nagyon nagy trend az ihealth, mhealth, rendelkezésre állnak trendi eszközök, vezető márkáktól, melyek képesek bizonyos egészségügyi értékek mérésére, nem alkalmasak azonban a valós egészséggondozásra. A valódi egészséggondozás keretében a Medistance validált, hiteles módon minden egészségügyi és adatbiztonsági elvárásnak megfelelően továbbítja az adatokat az orvosnak, és azoknak, akiket az egészségközösségünk részévé teszünk.

Képes vagyok a saját magam egészségét gondozni, képes vagyok azoknak az egészségét gondozni, akikért felelős vagyok, legyen az a gyermekem, vagy a gondozásra szoruló bármely családtagom.

"Egészségesen születni, és egészségesnek lenni hatalmas ajándék az élettől! Az egészség gondozása, megőrzése, regenerálása közös felelősségűnk. A fejlettebb egészségkultúrájú társadalmakban a modern ember önmaga felismeréséből egyre inkább tudatosan kutatja  - a jelen, és korábbi évszázadokban az orvosokra bízott  betegség- gyógyítási-modell mellett -  a saját  egészségének sorsát, illetve társadalmi, gazdasági megfontolásokból öngondoskodással,  önellenőrzéssel  saját kezébe veszi azt annak érdekében, hogy egyre több információt ismerjen meg önmaga egészségi állapotáról, s annak alapján alakítsa életmódját a betegségek megelőzése, vagy a betegségek legyőzése érdekében" - mondta Mezei Rudolf, a Medistance rendszert fejlesztő Promecom Kft. ügyvezetője.

"Mindenki mobilt használ, az adattovábbítás módja a digitális kommunikáció. Ezen a technológián keresztül a fiatalabb generáció is könnyebben azonosul vele, és képes gondolkodni és gondoskodni a saját illetve szerettei egészségéről. A Medistance márka a technológia és a felelősség szintjén is összeköti a generációkat. A fiatalok a technológiát adják tovább az idősebb generációnak, az idősek a felelősségvállalást a fiataloknak. A ma digitális bennszülöttei a jövő gondoskodói" - teszi hozzá dr. Jánosy Zsuzsanna a BrandTrend, a Medistance branding ügynökségének ügyvezető igazgatója.

"Mint az egészségügyi adatok rendszere, s az orvossal való kapcsolattartás egy kommunikációs kérdés, az is kommunikációs kérdés, hogy az embereknek leegyszerűsítsük ezeket a bonyolult egészségügyi üzeneteket, leegyszerűsítsük és érthetővé tegyük. A technológia itt van és rendelkezésre áll, egyszerű, elérhető, használható" - mondta Kőszegi András, a BrandTrend ügyvezető igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!