2002. július 24. 13:44

Még folyik az egyeztetés az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) pontos megoldásainak kialakításáról – mondta el Máté Dániel a pénzügyminisztérium szóvivője.

Burány Sándor, a minisztérium politikai államtitkára korábban erre a hétre ígérte, hogy elkészülnek a végleges elképzeléssel. A végleges megoldásra azonban még néhány napra szükség lesz - mondta a szóvivő. Burány Sándor korábban annyit már nyilvánosságra hozott, hogy nem szűkítik és nem korlátozzák a választási ígéretekhez képest azok körét, akik jogosultak lesznek az egyszerűsített vállalkozási adó választására.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az új adónemmel a jelenleg működő, tízmillió forint árbevétel alatti kis- és középvállalkozásokat akarják jobb helyzetbe hozni. Nem célunk azonban, hogy a jövőben a munkavállalók tömegesen váljanak kényszervállalkozóvá - tette hozzá akkor az államtitkár. Az államtitkár korábban azt is elmondta, hogy a főállással rendelkező vállalkozók és az általános forgalmi adó hatálya alá eső társaságok is választhatják majd az evát.

Burány Sándor korábbi nyilatkozata alapján: az eva bevezetésével továbbra is cél az adminisztráció lényeges egyszerűsítése, valamint az, hogy az érintett társaságoknak kevesebb adót kelljen fizetniük. Az új adóról egyeztetnek a kamarákkal, a parlamenti frakciókkal és a szakmai szervezetekkel is.