2p

Kína öt százaléknyi részesedést tervez vásárolni a Saudi Aramco szaúdi olajipari cégből, de az ügyletre biztosan várnia kell.

A Reutersnak név nélkül nyilatkozó források azt mondták, hogy a szaúdi cég ajtaján a PetroChina és a Sinopec kínai állami olajvállalat kopogtatott. A kínai érdeklődés mögött az áll, hogy az ázsiai ország biztosítani akarja magának a folyamatos olajellátást.

Az Aramco, amely a világ legnagyobb olajvállalata, 49 százalékos részesedését tervezi értékesíteni tíz év alatt tőzsdei részvénykibocsátás keretében. Első lépésben 5 százaléknyi tulajdonhányad eladását tervezik 100 milliárd dollár értékben.  A szaúdi hatóságok az Aramco piaci tőkeértékét 2 ezer milliárd dollárra teszik, a Financial Times által megkérdezett szakértők szerint ez túlzó, szerintük az 1 ezer milliárd dollár áll közelebb a valósághoz.


A szaúdi hatóságok eredetileg 2018 második felére tervezik az Aramco 5 százaléknyi részesedésének az eladását. Ez azonban akár egy évet is csúszhat, ha nem sikerül időben kiválasztani a részvénykibocsátás helyszíneit. Azt már tudni lehet, hogy a részvénykibocsátásban a JPMorgan Chase & Co, a Morgan Stanley és a HSBC Holdings Plc segédkezik.

Legutóbbi információk arról szóltak, hogy a szaúdi kormány a rijádi tőzsde mellett egy, vagy több külföldi tőzsdén helyezi el az olajtársaság részvényeit. Külföldi helyszínként a New York-i értéktőzsdéről hallani a legtöbbet, ezt a cég azonban nem erősítette meg és piaci információk szerint még mindig versenyben van például Torontó és London.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!