
A trend megfordulásához szükség volt arra, hogy a fő tulajdonos, a nádudvari székhelyű HAGE-NAGISZ csoport a Kereskedelmi és Hitelbank közreműködésével körülbelül egymilliárd forint értékben finanszírozza a reorganizációt. Továbbá a létszámcsökkentés és egyes ingatlanok eladása is elkerülhetetlen volt. Az év végére az üzemi tevékenység körülbelül nullszaldósra jött ki, az ingatlanok árával együtt pedig 150-200 milliós nyereséget könyvelhetnek el.
Ruck János vezérigazgató, aki szeptember elseje óta vezeti a céget, örül, hogy sikerült elkerülni a csődöt. Ugyanakkor azt mondja, nehéz lesz hosszabb távon is eredményesnek maradni. Mindenképpen változtatni szeretnének azon, hogy a Gyulai Húskombinát termékeinek 80 százalékát a szűk hazai piacon értékesítse.
A Gyulai Húskombinát Békés megye harmadik legnagyobb árbevételű cége, amely csaknem hétszáz embernek ad munkát a kényszerű leépítések után is. Igaz, háromszáz embert el kellett küldeni a váltás idején, és megszüntették - bár szándékaik szerint nem véglegesen - a vágást, de továbbra is felvásárolnak a szárazáruhoz szükséges nagy súlyú sertést, így megmaradt a térség sertéstenyésztőinek piaca. Azzal, hogy a húskombinát nem került csődbe, számos egyéb beszállító is - például a csomagolóanyag-gyártók - talpon tudott maradni, írta a Népszabadság.