2001. november 14. 11:00

A MÁV Informatika Kft. 2002-re elkészül az elektronikus menetjegy-értékesítést, a vasúti e-szállítmányozást, valamint a vertikális piacteret is magában foglaló komplex megoldással, amit a vasúttársaságnál a tervek szerint jövőre vezetnek be.

Forrás: Világgazdaság

Egyelőre továbbra sem kíván külső tőkét bevonni a MÁV az önálló cégként működő számítástechnikai vállalkozásába - értesült lapunk. A MÁV Informatika Kft. 2002-re elkészül az elektronikus menetjegy-értékesítést, a vasúti e-szállítmányozást, valamint a vertikális piacteret is magában foglaló komplex megoldással, amit a vasúttársaságnál a tervek szerint jövőre vezetnek be.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a vasúttársaság mégsem válik meg jelenleg külön cégként működtetett számítástechnikai társaságától, és egyelőre nem is kíván abba semmilyen formában külső tőkét bevonni - válaszolta lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére Benczédi Mihályné, a MÁV Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. A vasúttársaság öt évvel ezelőtt szervezte ki külön vállalkozásba informatikai tevékenységét, akkor hozta létre a MÁV Informatika Kft.-t, amelynek jelenleg is százszázalékos tulajdonosa. Noha a MÁV vezetése korábban fontolgatta a számítástechnikai cég esetleges eladását, a szolgáltatói tevékenység, amit a vasúttársaság számára végez, stratégiai fontosságú, így nem indokolt tulajdonosi hátterének megváltoztatása hosszabb távon sem - tette hozzá Benczédi Mihályné.

Ezt támasztják alá a MÁV Informatika Kft. árbevétel-megoszlási adatai is, amelyben a vasúttársaságtól független üzletek tavaly a forgalomnak 13 százalékát adták, az idén várhatóan 15-öt - fejtette ki lapunk kérdésére Dombai Ferenc ügyvezető igazgató. Hozzátette, hosszabb távon azonban úgy tervezik, hogy ez az arány eléri majd a 30-40 százalékot is. Az idén négymilliárd forintot meghaladó bevételt tervező 550 fős cég hamarosan elkészül azzal a komplex elektronikai rendszerrel, amelynek keretében 2002-től egyfelől a vasúti szállítmányozást, másfelől a menet- és helyjegy-értékesítést lehet elektronizálni. Az előbbiben a fuvaroztatók nemcsak a megrendelést adhatják fel elektronikus úton, hanem egy későbbi szakaszban az ellenértékét is rendezhetik ily módon. A rendszer része a közlekedési, szállítási, szállítmányozási, logisztikai cégek, valamint az ipari parkok számára készített vertikális elektronikus piactér is - tudtuk meg a társaság tegnapi tájékoztatóján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.