2008. április 30. 15:44

Mégsem lesz sztrájk a német postánál, miután szerdán - szinte az utolsó pillanatban - megállapodás jött létre a posta vezetősége és a szolgáltatásban dolgozók szakszervezete, a ver.di között.

Előzőleg a ver.di május 2-től meghatározatlan idejű munkabeszüntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem jön létre egyezség a bérkövetelésekről, illetve a munkakörülmények javításáról.

A kompromisszumos megállapodás értelmében a bérek, illetve a fizetések két szakaszban, 2008 novemberéig előbb négy, majd 2009 decemberéig további három százalékkal nőnek. Ezen túlmenően a felek képviselői megegyeztek abban, hogy a heti munkaidő 38,5 óra, s többletmunka csak heti 50 perc engedélyezett. Az egyezmény ezen kívül 2011 június 30-ig kiterjeszti a felmondási korlátozások hatályát.

Az eredetileg péntektől kilátásba helyezett országos postai sztrájkot az elmúlt napokban különböző helyszíneken figyelmeztető jellegű munkabeszüntetések előzték meg. A ver.di egyébként megszavaztatta a tagságot a sztrájkról, s a szavazás eredményeként - mint szerda délután közölték - egyértelművé vált, hogy a szakszervezetbe tömörült postai alkalmazottak 93 százaléka a munkabeszüntetés mellett volt.

A mintegy 130 ezer postai dolgozó a postai liberalizáció következtében mind nehezebb helyzetben van, ez az elkövetkező időszakban több tízezer fő leépítését is eredményezheti. A vállalat átszervezéssel, illetve költségtakarékossággal készül az eddigi monopolhelyzet megszűnéséből fakadó versenyre.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.