2011. június 15. 11:13

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága egyhangúlag támogatta szerdán a közúti közlekedési törvényhez - a bizottság által - készített módosító javaslatot, amely minimálisra szorítja a külföldi rendszámú járművek magyarországi használatát.

Ugyanilyen támogatást kapott a testülettől Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök csődtörvényt módosító javaslatát, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt cégek csőd- és felszámolási eljárásaira ír elő speciális szabályokat.

A bizottság levette szerdai napirendjéről az új csődtörvényt, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem államtitkári, hanem csak főosztályvezetői szinten képviseltette magát az első helyen kijelölt bizottság előtt.

A külföldi rendszámot tiltó törvénymódosítás megfordítja a bizonyítási terhet: nem a hatóságnak kell a jogszerűtlen használatot bizonyítania, hanem az üzembentartónak kell bizonyítania azt, hogy jogszerűen használja a külföldi rendszámot.

A módosító javaslat magánszemélyeknél gyakorlatilag azokra korlátozza a külföldi rendszám használatát, akik külföldön dolgoznak, és a munkába járáshoz használják a külföldi rendszámú járművet. Akinek a szokásos tartózkodási helye külföldön van, az is jogosult a külföldi rendszámra, de nyílván az ilyen magyar polgár nem naponta használja itthon a járművét.

A főszabály az, hogy akinek magyarországi lakóhelye van, annak magyar rendszámú járművel kell közlekednie.

A kormány kivette a módosításból a segédmotorok regisztrációját, és későbbre halasztotta. Mint Rogán Antal kifejtette: Európában Magyarország az egyetlen, amely nem regisztrálja az ilyen járműveket, és ezzel teret enged a lopott járművek forgalmának. Miután több százezer mopedet, illetve robogót kellene számba venni, és nagy az érintettekben az ellenállás, azért állt el most a regisztrációtól a kormány.

A bizottság tárgyalta az atomenergia törvény módosításához beadott kapcsolódó módosító javaslatokat is. Józsa István (MSZP) bizottsági alelnök azt indítványozta, hogy az atomenergia-felügyeleti szerv alkalmazottai ugyan azt a bért kapják, mint az Állami Számvevőszéké. A bizottság nem támogatta a javaslatot.

A gazdasági bizottság tárgysorozatba vette, és általános vitára alkalmasnak minősítette Rogán Antal két további törvényjavaslatát is. Az egyik az elektronikus hírközlési-, illetve a média törvény módosítása. A képviselői indítványra történő törvénymódosítást Józsa István a jogalkotási törvény durva megsértésének minősítette.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényjavaslatról pedig azt mondta az előterjesztő, hogy a nemzetközi jogi formák magyarországi meghonosítása tőkét hozhat az alapokon keresztül az országba.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.