2009. szeptember 21. 12:31

Immár bizonyítékokkal is alátámasztotta az Európai Bizottság, hogy az Intel a versenyjogi szabályokat figyelmen kívül hagyva próbálta kiszorítani a konkurenseit a piacról.

Brüsszel az Intel ügyfeleitől származó bizonyítékokkal támasztotta alá az amerikai félvezető áramkör gyártó óriáscégre a legnagyobb riválisa, az AMD jogtalan piaci kiszorítása miatt még májusban kivetett rekord összegű, 1,06 milliárd eurós (1,6 milliárd dollár) bírság jogosságát.

Májusi döntése indoklásában az Európai Bizottság azt állította, hogy AMD áramköreire épülő termékterveik törlésére vagy azok elhalasztására fizette le az Intel egyes ügyfeleit, illetve illegális árengedményekkel ösztönözte őket Intel termékek használatára, valamint kizárólagosan Intel áramköröket tartalmazó számítógépek készleten tartására fizetett le egy nagykereskedő céget.

Az Intel fellebbezésében "túlzott mértékűnek" tartotta a kivetett bírságot, valamint arra hivatkozott, hogy a Bizottság nem mutatott be bizonyítékot arra, hogy tevékenységével megkárosította volna a fogyasztókat, illetve hátrányt okozott volna versenytársainak.

Az EU-bizottság az Intel ügyfeleitől, a Dell, Hewlett-Packard Co, NEC Corp, Lenovo és Media Saturn Holding cégektől származó belső dokumentumokkal, valamint az általuk tett nyilatkozatokkal támasztotta alá állítását, hogy az Intel két területen is illegális gyakorlatot folytatott.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.