2002. április 8. 11:00

A Foglalkoztatási Hivatalban nincsenek adatok arról, hogy legálisan hány magyar állampolgár dolgozik külföldön, az egyénileg intézett munkavállalási engedélyeket nem regisztrálják - közölte Kovács Géza, az intézmény illetékes vezetője.

Évek óta nagy az érdeklődés az ausztriai gyakornoki munka iránt is. A 600-as keretszámot tavaly már az első félévben, az idén pedig már az első negyedévben betöltötték a jelentkezők. Ausztriában a határ menti területeken évente 1.200 engedélyt adnak ki ingázóknak és egyes tartományok az ottani munkaerő-piaci helyzet és a munkaadói igények szerint szezonális munkalehetőségeket is biztosítanak.

Csaknem teljes volt a kihasználtsága múlt évben a svájci 100-as gyakornoki keretszámnak, 86 magyar használta ki ezt a lehetőséget. Egy újabb egyezmény alapján idén lehetőség lesz 300-as keretszám alapján franciaországi gyakornoki munkavállalásra is. A magyar munkavállalók részéről ez még kevésbé ismert, eddig csak 10-en érdeklődtek, a francia munkaadók viszont akár 50 magyar munkavállalót is foglalkoztatnának. A viszonosság ezekben a relációkban általában nem érvényesül, nem érkeznek gyakornokok Magyarországra.

A Szlovákiával fennálló foglalkoztatási egyezménynél fordított a helyzet. A múlt évi 800-as keretet szlovák részről a többségében magyar nemzetiségűek teljesen kihasználták, a magyarok közül viszont csak 20-an kértek ilyen munkavállalási engedélyt Szlovákiába. A szezonmunka lehetősége Szlovákiában sem népszerű, a 200-as keretszámra alig több mint 50 szlovák állampolgár jelentkezett, a magyarok közül viszont senki sem kívánt ilyen munkát végezni Szlovákiában. Idén a gyakornoki keretszámot a két ország 1.600-ra emelte, a szezonmunkánál viszont maradt a 200-as keretszám.

Idén már a romániai munkavállalóknak is lehetőségük van magyarországi gyakornoki, illetve szezonmunkára. Ez a lehetőség viszonossági alapon a magyar állampolgárokra is vonatkozik. A 700 gyakornok egy évre kaphat munkavállalási engedélyt és ez még fél évvel meghosszabbítható. A 8.000 szezonális munkavállalási engedély az egyezmény alapján fél évre adható ki. Idén az első negyedévben román és magyar részről sem volt érdeklődő e lehetőségek iránt.

Nincs érdeklődés magyar, illetve cseh részről a 300-as gyakornoki keretszám kihasználására sem. A hollandiai gyakornoki foglalkoztatásra a pályázatokat nem a Foglalkoztatási Hivatal közreműködésével kell kiküldeni - azt egyénileg intézik a pályázók - így erről a munkavállalásról a hivatalnak nincsenek információi. Mint Kovács Géza elmondta, a luxemburgi 20-as gyakornoki keretszám - amely általában nincs kihasználva - kapcsolatépítő szereppel bír.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.