2002. április 8. 11:00

A Foglalkoztatási Hivatalban nincsenek adatok arról, hogy legálisan hány magyar állampolgár dolgozik külföldön, az egyénileg intézett munkavállalási engedélyeket nem regisztrálják - közölte Kovács Géza, az intézmény illetékes vezetője.

Évek óta nagy az érdeklődés az ausztriai gyakornoki munka iránt is. A 600-as keretszámot tavaly már az első félévben, az idén pedig már az első negyedévben betöltötték a jelentkezők. Ausztriában a határ menti területeken évente 1.200 engedélyt adnak ki ingázóknak és egyes tartományok az ottani munkaerő-piaci helyzet és a munkaadói igények szerint szezonális munkalehetőségeket is biztosítanak.

Csaknem teljes volt a kihasználtsága múlt évben a svájci 100-as gyakornoki keretszámnak, 86 magyar használta ki ezt a lehetőséget. Egy újabb egyezmény alapján idén lehetőség lesz 300-as keretszám alapján franciaországi gyakornoki munkavállalásra is. A magyar munkavállalók részéről ez még kevésbé ismert, eddig csak 10-en érdeklődtek, a francia munkaadók viszont akár 50 magyar munkavállalót is foglalkoztatnának. A viszonosság ezekben a relációkban általában nem érvényesül, nem érkeznek gyakornokok Magyarországra.

A Szlovákiával fennálló foglalkoztatási egyezménynél fordított a helyzet. A múlt évi 800-as keretet szlovák részről a többségében magyar nemzetiségűek teljesen kihasználták, a magyarok közül viszont csak 20-an kértek ilyen munkavállalási engedélyt Szlovákiába. A szezonmunka lehetősége Szlovákiában sem népszerű, a 200-as keretszámra alig több mint 50 szlovák állampolgár jelentkezett, a magyarok közül viszont senki sem kívánt ilyen munkát végezni Szlovákiában. Idén a gyakornoki keretszámot a két ország 1.600-ra emelte, a szezonmunkánál viszont maradt a 200-as keretszám.

Idén már a romániai munkavállalóknak is lehetőségük van magyarországi gyakornoki, illetve szezonmunkára. Ez a lehetőség viszonossági alapon a magyar állampolgárokra is vonatkozik. A 700 gyakornok egy évre kaphat munkavállalási engedélyt és ez még fél évvel meghosszabbítható. A 8.000 szezonális munkavállalási engedély az egyezmény alapján fél évre adható ki. Idén az első negyedévben román és magyar részről sem volt érdeklődő e lehetőségek iránt.

Nincs érdeklődés magyar, illetve cseh részről a 300-as gyakornoki keretszám kihasználására sem. A hollandiai gyakornoki foglalkoztatásra a pályázatokat nem a Foglalkoztatási Hivatal közreműködésével kell kiküldeni - azt egyénileg intézik a pályázók - így erről a munkavállalásról a hivatalnak nincsenek információi. Mint Kovács Géza elmondta, a luxemburgi 20-as gyakornoki keretszám - amely általában nincs kihasználva - kapcsolatépítő szereppel bír.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.