TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Elméletileg érdemes lenne megszüntetni a 2001 óta fennálló árfolyamsávot, erre azonban nem a mostani a legmegfelőbb időpont, vélik az mfor.hu Heti Hármasában megkérdezett elemzők. A sávtörlés jól jönne a devizában eladósodott lakosságnak, viszont meglehetősen kedvezőtlen helyzetbe hozná az exportőröket.

Menedzsment Fórum:

- A szlovák korona felértékelésének és az amerikai kamatcsökkentési várakozásoknak köszönhetően hétfőn másfél éves csúcsra erősödött forint: reggel az eurót 245 forint környékén jegyezték, amire utoljára 2005 szeptemberében volt példa. Mindez felerősítette a 240-es határértékhez közelítő forint árfolyamsávjának esetleges eltörléséről szóló vitákat. Valószínűsíthető-e a közeljövőben az árfolyamsáv megszüntetése, s ez milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járna? A sáveltörlés nyomán tovább erősödő forint egyes vállalatok számára hátrányos lehet. Ez mennyiben befolyásolhatja a lépés esetleges meghozatalát?

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője:

- A sáveltörlés olyan opció, amellyel minden jel szerint jelenleg komolyan foglalkozik a gazdaságpolitika. Nagy nyomást jelent azonban a döntéshozóknak, hogy a kereskedők is "rástartoltak" a helyzetre, elindultak a spekulálások. A forint valószínű a sáv szélén fog maradni a következő hónapokban.

Lényegesen szerencsésebb lett volna az árfolyamsávtörlés akkor véghezvinni, amikor 270-280 forintba került egy euró. A jelenlegi erős magyar valuta mellett a döntéssel érdemes lenne megvárni a gyengülést, ami az év második felére következhet be. Gyengébb forint mellett ugyanis kisebb lenne a következménye, a lángja az eseményeknek.

Nem hinném, hogy a gyenge forintban érdekelt exportlobbi ezúttal képes lenne megakadályozni a sáveltörlési törekvéseket. A miniszterelnök minden jel szerint az előzőekhez képest lényegesen kisebb mértékben szól bele a Magyar Nemzeti Bank munkájába, nagyobb a bizalma az új jegybanki vezetőség iránt.

Ha a nemzetközi tőkepiacon nem lesz komolyabb felfordulás, a forint a sávszél közeléhez fog tendálni az elkövetkező időszakban, a korlátoknak többször is nekiütközhet, ami kamatcsökkentésre késztetheti a jegybankot. A sávtörlés elmulasztása közép vagy hosszabb távon olyan mértékű kamatvágásokat eredményezhet, amire az infláció elleni küzdelemben egyébként nem lenne szükség.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője:

- Elméletileg helyesnek tartanám a forint árfolyamsávjának megszüntetését, de a gyakorlatban - a jelenlegi egyensúlyi helyzet mellett - nem hinném, hogy ésszerű lépés volna. Fél évvel ezelőtt lett volna érdemes meghozni a döntést, amikor a magyar valuta távolabb volt az erős sávszéltől. Ugyanakkor egy kamatcsökkentés természetesen kivitelezhető az árfolyamsáv eltörlésétől függetlenül is.

Ha már az előbb említett, kedvezőnek mondható időszakot lekéstük, érdemes lenne a sáveltörléssel megvárni 2008-at, amikorra világossá válik, teljesülnek-e a kormány által vállalt egyensúlyi célok. Egyelőre - a 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett - nem biztos, hogy az árfolyameltörléssel és forinterősítéssel is "sújtani kellene" a magyar gazdaság versenyképességét. Ha a gazdaság állapota a következő évben kielégítő, átmenetileg el lehet törölni az árfolyamsávot. Ezt azonban később - az ERM II. rendszerbe történő belépéssel - mindenképpen vissza kell állítani, más feltételekkel.

Minden jel arra mutat, hogy a jegybank és a kormány tárgyal a kérdésről. Előbb utóbb színt kell vallaniuk a megbeszélések eredményeiről, ugyanis nem lehet heteken keresztül bizonytalanságban tartani a piacokat. A kormány egyébként cáfolta, hogy hivatalosan napirenden lenne a kérdés, a helyzet azonban napokon belül megváltozhat.

A sáveltörlés mellett minden bizonnyal gőzerővel lobbiznak a londoni alapkezelők, akiknek érdekük a forint további erősítése, s a devizában jelentősen eladósodott állampolgároknak is igen jól jönne a döntés. Mivel a sáveltörlés akár 10-20 százalékos további erősödésnek is teret engedne, a leginkább kedvezőtlen helyzetbe az exportőrök kerülnének, akiknek nem mindegy, hogy 260 vagy 230 forintot adnak egy euróért.

Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője:

- Megfelelő időzítéssel célszerű volna az árfolyamsávot eltörölni. A jelenlegi helyzetben azonban, amikor a piac számít a döntésre, érdemesebb volna későbbre halasztani a lépést, ugyanis - a spekulációk miatt - a törlés óriási forinterősödésnek adhatna terepet. Az ezzel kapcsolatos spekulációk már március elején elkezdődtek, amikor egy pénzügyi tanácskozáson Hamecz István, az MNB korábbi igazgatója arról beszélt, hogy értelmetlen a jelenlegi árfolyamrendszert fenntartani.

A törlés valószínűsége az utóbbi időben jelentősen megnőtt a jegybank élén bekövetkezett személyi váltások eredményeképpen is. A jegybank korábban is az árfolyamsáv eltörlése mellett foglalt állást, az egyességre jutást azonban eddig megnehezítették a konfliktusok a kormány és a központi bank között.

Magyarországon egy önként vállalt ERM II. rendszer működik, amelynek keretei közé fölösleges beszorítani magunkat. Ez mára már bizonyossá vált.

A jelenlegi árfolyamrendszert hat évvel ezelőtt vezették be azzal a vízióval, hogy 2006-2007 körül már az euró lehet a fizetőeszköz Magyarországon. 2003-ra nyilvánvalóvá vált, hogy ez irreális cél, így fenntartásának nem sok értelme van.

Hosszabb távon nagyobb kockázatot jelent, ha meghagyjuk a jelenlegi árfolyamsávot, mintha - jegybanki irányítás mellett - lebegne a forint. A felértékelődési nyomás ugyanis idővel felerősödhet, ami folyamatos intézkedésre kényszerítheti a jegybankot. Bár a sáveltörlés lehetőséget teremtene a forint árfolyamának erőteljesebb kilengéseire, stabil körülmények között azonban nem feltétlenül eredményezi azt.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum Kapcsolódó anyagok:
Beck, Bienerth, Urbán: miért váltottak? Lazán veszik a cégek a dolgos szombatokat Kell-e félnünk a japán kamatemelés miatt? Olvassa el a Heti Hármas korábbi részeit is!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.