5p

Elméletileg érdemes lenne megszüntetni a 2001 óta fennálló árfolyamsávot, erre azonban nem a mostani a legmegfelőbb időpont, vélik az mfor.hu Heti Hármasában megkérdezett elemzők. A sávtörlés jól jönne a devizában eladósodott lakosságnak, viszont meglehetősen kedvezőtlen helyzetbe hozná az exportőröket.

Menedzsment Fórum:

- A szlovák korona felértékelésének és az amerikai kamatcsökkentési várakozásoknak köszönhetően hétfőn másfél éves csúcsra erősödött forint: reggel az eurót 245 forint környékén jegyezték, amire utoljára 2005 szeptemberében volt példa. Mindez felerősítette a 240-es határértékhez közelítő forint árfolyamsávjának esetleges eltörléséről szóló vitákat. Valószínűsíthető-e a közeljövőben az árfolyamsáv megszüntetése, s ez milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járna? A sáveltörlés nyomán tovább erősödő forint egyes vállalatok számára hátrányos lehet. Ez mennyiben befolyásolhatja a lépés esetleges meghozatalát?

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője:

- A sáveltörlés olyan opció, amellyel minden jel szerint jelenleg komolyan foglalkozik a gazdaságpolitika. Nagy nyomást jelent azonban a döntéshozóknak, hogy a kereskedők is "rástartoltak" a helyzetre, elindultak a spekulálások. A forint valószínű a sáv szélén fog maradni a következő hónapokban.

Lényegesen szerencsésebb lett volna az árfolyamsávtörlés akkor véghezvinni, amikor 270-280 forintba került egy euró. A jelenlegi erős magyar valuta mellett a döntéssel érdemes lenne megvárni a gyengülést, ami az év második felére következhet be. Gyengébb forint mellett ugyanis kisebb lenne a következménye, a lángja az eseményeknek.

Nem hinném, hogy a gyenge forintban érdekelt exportlobbi ezúttal képes lenne megakadályozni a sáveltörlési törekvéseket. A miniszterelnök minden jel szerint az előzőekhez képest lényegesen kisebb mértékben szól bele a Magyar Nemzeti Bank munkájába, nagyobb a bizalma az új jegybanki vezetőség iránt.

Ha a nemzetközi tőkepiacon nem lesz komolyabb felfordulás, a forint a sávszél közeléhez fog tendálni az elkövetkező időszakban, a korlátoknak többször is nekiütközhet, ami kamatcsökkentésre késztetheti a jegybankot. A sávtörlés elmulasztása közép vagy hosszabb távon olyan mértékű kamatvágásokat eredményezhet, amire az infláció elleni küzdelemben egyébként nem lenne szükség.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője:

- Elméletileg helyesnek tartanám a forint árfolyamsávjának megszüntetését, de a gyakorlatban - a jelenlegi egyensúlyi helyzet mellett - nem hinném, hogy ésszerű lépés volna. Fél évvel ezelőtt lett volna érdemes meghozni a döntést, amikor a magyar valuta távolabb volt az erős sávszéltől. Ugyanakkor egy kamatcsökkentés természetesen kivitelezhető az árfolyamsáv eltörlésétől függetlenül is.

Ha már az előbb említett, kedvezőnek mondható időszakot lekéstük, érdemes lenne a sáveltörléssel megvárni 2008-at, amikorra világossá válik, teljesülnek-e a kormány által vállalt egyensúlyi célok. Egyelőre - a 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett - nem biztos, hogy az árfolyameltörléssel és forinterősítéssel is "sújtani kellene" a magyar gazdaság versenyképességét. Ha a gazdaság állapota a következő évben kielégítő, átmenetileg el lehet törölni az árfolyamsávot. Ezt azonban később - az ERM II. rendszerbe történő belépéssel - mindenképpen vissza kell állítani, más feltételekkel.

Minden jel arra mutat, hogy a jegybank és a kormány tárgyal a kérdésről. Előbb utóbb színt kell vallaniuk a megbeszélések eredményeiről, ugyanis nem lehet heteken keresztül bizonytalanságban tartani a piacokat. A kormány egyébként cáfolta, hogy hivatalosan napirenden lenne a kérdés, a helyzet azonban napokon belül megváltozhat.

A sáveltörlés mellett minden bizonnyal gőzerővel lobbiznak a londoni alapkezelők, akiknek érdekük a forint további erősítése, s a devizában jelentősen eladósodott állampolgároknak is igen jól jönne a döntés. Mivel a sáveltörlés akár 10-20 százalékos további erősödésnek is teret engedne, a leginkább kedvezőtlen helyzetbe az exportőrök kerülnének, akiknek nem mindegy, hogy 260 vagy 230 forintot adnak egy euróért.

Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője:

- Megfelelő időzítéssel célszerű volna az árfolyamsávot eltörölni. A jelenlegi helyzetben azonban, amikor a piac számít a döntésre, érdemesebb volna későbbre halasztani a lépést, ugyanis - a spekulációk miatt - a törlés óriási forinterősödésnek adhatna terepet. Az ezzel kapcsolatos spekulációk már március elején elkezdődtek, amikor egy pénzügyi tanácskozáson Hamecz István, az MNB korábbi igazgatója arról beszélt, hogy értelmetlen a jelenlegi árfolyamrendszert fenntartani.

A törlés valószínűsége az utóbbi időben jelentősen megnőtt a jegybank élén bekövetkezett személyi váltások eredményeképpen is. A jegybank korábban is az árfolyamsáv eltörlése mellett foglalt állást, az egyességre jutást azonban eddig megnehezítették a konfliktusok a kormány és a központi bank között.

Magyarországon egy önként vállalt ERM II. rendszer működik, amelynek keretei közé fölösleges beszorítani magunkat. Ez mára már bizonyossá vált.

A jelenlegi árfolyamrendszert hat évvel ezelőtt vezették be azzal a vízióval, hogy 2006-2007 körül már az euró lehet a fizetőeszköz Magyarországon. 2003-ra nyilvánvalóvá vált, hogy ez irreális cél, így fenntartásának nem sok értelme van.

Hosszabb távon nagyobb kockázatot jelent, ha meghagyjuk a jelenlegi árfolyamsávot, mintha - jegybanki irányítás mellett - lebegne a forint. A felértékelődési nyomás ugyanis idővel felerősödhet, ami folyamatos intézkedésre kényszerítheti a jegybankot. Bár a sáveltörlés lehetőséget teremtene a forint árfolyamának erőteljesebb kilengéseire, stabil körülmények között azonban nem feltétlenül eredményezi azt.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum Kapcsolódó anyagok:
Beck, Bienerth, Urbán: miért váltottak? Lazán veszik a cégek a dolgos szombatokat Kell-e félnünk a japán kamatemelés miatt? Olvassa el a Heti Hármas korábbi részeit is!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!