6p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország is felkerült a blogvilág térképére a Budapesten megrendezett Global Voices konferenciának köszönhetően. A világ legismertebb bloggerei gyűltek össze hazánkban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és kicsit a magyarokat is inspirálják. A blogok egyre nagyobb jelentőséget kapnak: valaki arra használja, hogy beszámoljon a napjáról, valaki viszont kétségbeesett segítséget kér rajta. A konferencián az mfor.hu is részt vett.

Amit takargatni akarnak, felkerül a Youtube-ra (mfor.hu)

A reklámkészítők mostanában kezdenek rájönni, hogy érdemes a bloggerek felé is nyitni, hiszen az ő hangjuk sokszor többet ér, mint egy hagyományos kampány. Persze ezt is ésszel kell csinálni, önmagában az az információ, hogy blogokban hirdetni jó, kevés. Rosszul is elsülhet, mint például a Heineken kampány. A bloggerek felé nyitni kockázatos. Ott már nem csak a pénz beszél, teljesítmény kell, szimpátia és stílus. Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy a bloggerek kedvtelésből bloggolnak, öntörvényűek, és szórakoztatni akarnak.

Fiatalok, és formabontók 

A budapesti konferencián körülbelül 35 országból jöttek el 120-an, hogy megismerjék egymást, és megosszák egymással tapasztalataikat. Az átlagos konferenciáktól mindenképpen eltért a Global Voices találkozó: az átalagéletkor körülbelül 25 év, az átlagkinézet: kicsit formabontó, extrém, mindenki előtt laptop, a hangulat pedig laza.

A Global Voices szervezet 2004-ben jött létre Rebecca McKinnon és Ethan Zuckerman bloggerek ötlete alapján. Igaz, hogy egyikük Hong Kongban, másikuk az Egyesült Államokban él, és a szervezetnek sincs irodája, vagy központja, a történet virtuálisan is tökéletesen működik. A Global Voices valóban a világ hangja, tekintve, hogy több száz szerkesztő fáradozik azon, hogy a legtöbb ország, legérdekesebb blogjait lefordítsa angolra, és közzétegye az oldalon. Olyan ez, mint egy hiteles, érdekmentes információkból álló "globális napilap".

Kevés magyar blogger jött el

Magyarország eddig nem sokszor szerepelt a Global Voices hasábjain, legutóbb a 2006-os zavargások okán kerültünk központba, most viszont, a konferencia kapcsán sokan nézegethettek magyarországi fényképeket, és olvashattak borainkról, ételeinkről. Valószínűsíthető, hogy egy ilyen konferenciának színhelyet biztosítani, és ezáltal bekerülni a bloggerek és olvasóik érdeklődési körébe többet ér, mint néhány kampány.

A rendezvény Magyarországi megrendezése a Média Hungary és az Open Society Institute munkatársainak ötlete nyomán jött létre. Az egyik főszervező, Csermely Ákos örült a nagy számú részvételnek, a magyar bloggerek jelenlétét azonban hiányolta. "Az lett volna az egyik célja az eseménynek, hogy a magyarok is lássák a bloggolás jelentőségét, hogy milyen messzire eljuthatnak az információk. A legnagyobbak persze itt vannak, de lehetnének többen is Magyarországról."

Magyarország, mint a szamizdat fővárosa

Ethan Zuckerman az mfor.hu-nak elmondta, a Global Voices célja, hogy az információk körbeérjenek, minden régióból eljuthassanak a világba a jó és a rossz dolgok egyaránt. Ami pedig a helyszínválasztást illeti: a magyarok nagyon segítőkészek és kezdeményezőek voltak, ezért rendezték meg az Egyesült Államok, Anglia és India után Pesten a találkozót. Meglepő módon, az amerikai blogger, szervezetalapító kicsit lemaradva az időben úgy véli, Magyarország a szamizdat fővárosa, így már csak ezért is helye van egy blogkonferenciának Budapesten…

Youtube-on a korrupt rendőrök 

Zuckerman azt is elmondta, hogy sosem gondolta volna, hogy idáig fejlődik az a szervezet, amit ő barátnőjével, hobbiból alapított. A növekedés egyik összetevője a bloggerek, és szerkesztők számának bővülése, a másik azonban a szervezet jelentősége. Egyre többen használják ugyanis blogjaikat arra, hogy lázadjanak az elnyomó politikai rendszereke ellen, akik, mint sok minden mást, a bloggolást is akadályozni próbálják. A Global Voices ezeknek a törekvéseknek is terepet, hangot ad. A szakértő szerint a blogok és a Youtube korában az elnyomó kormányoknak hihetetlen nagy erőfeszítést kell tenniük annak érdekében, hogy tetteik ne kerüljenek a világ látószögébe. Az egyre tudatosabb bloggerekkel nehéz felvenni a harcot.

Az első előadó például három Youtube-os videót mutatott be, a marokkói korrupt rendőrökről, az egyiptomi kínzásokról, és a tunéziai igazságtalanságokról, melyeket a helyi sajtó természetesen nem tesz közzé. A videók, azáltal, hogy felkerültek a Youtube-ra megváltoztatták a főszereplők sorsát, bíróságra kerültek ügyeik.

Megrendítő volt a Novotel légkondicionált termében azt az egyiptomi fiút hallgatni, aki blogírásának következtében életveszélyes fenyegetéseket kapott. A szervezet, a konferencia, és egyáltalán a bloggolás jelentőségét mutatja az is, ahogy az angolul alig beszélő belorusz aktivista fiatal fiú tartott előadást a Lukashenkói rendszerről, ahol többek közt a bloggolás is tiltott, és ahonnan nem jutnának ki fontos videófelvételek, információk, ha ezt a tiltást nem lenne senki, aki megszegi. A nap során japán, pakisztáni, kínai és iráni bloggerek meséltek saját akcióikról, az internet felbecsülhetetlen hasznáról, és arról, hogy hogyan próbálnak az elnyomó kormányok ez ellen küzdeni.

Kinek mit jelent egy blog

A virtuális térnek azonban nehéz határokat szabni, megdöbbentő belegondolni, hogy kinek mit jelent egy blog. Valaki arra használja, hogy elmesélje, mit ebédelt, valaki pedig arra, hogy segítséget kérjen hazája elnyomó diktatúrája ellen. A gépezet pedig egy email elküldésével beindul, Facebook, Youtube, Global Voices, stb…, és azok az események, melyeket leginkább takargatni akarnak, perceken belül a világ figyelmének középpontjába kerülhetnek. Mind a bloggerek, mind a kormányok, mind pedig az olvasók ismerkednek még ezzel a hatalommal, mit lehet tenni érte vagy ellene. Mi mindenesetre örülhetünk, hogy nálunk senkinek nem jut eszébe blokkolni az IWIWet, vagy a Youtube hozzáférésünket, és a világ hangjának oldalán is vonatainkkal, kecskéinkkel, és finom túrós batyunkkal szerepelünk.

Gábor Fanni

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!