2002. június 27. 15:33

A következő három évben 750 millió dollárt fektet be Kínában az amerikai Microsoft szoftvergyártó; ez messze a legnagyobb beruházási program, amelyet külföldi szoftvercég Kínában eddig megvalósított.

A beruházásról szóló emlékeztetőt Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója írta alá csütörtökön a kínai Állami Fejlesztési és Tervezési Bizottsággal; részletek egyelőre nem ismeretesek. A Microsoft emellett bejelentette, hogy ugyancsak három év alatt összesen 200 millió jüant (24,15 millió dollárt) fordít kínai oktatási és kutatási intézmények fejlesztésére, valamint 480 ezer dollárt egy sanghaji szoftver-iskola létesítésére.

Ballmer azt mondta: a most kialakított szélesebb beruházási és együttműködési rendszer segíti a helyi tulajdonú kínai szoftveripart és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok érvényesítését is. A szoftverkalózkodás igen elterjedt Kínában, s a Microsoft régóta panaszolja, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok érvényesíthetőségének hiánya elsorvasztja a helyi szoftverfejlesztési lehetőségeket -emlékeztetnek a hírügynökségek.