5p

Magyarország sok problémájára megoldást jelentene, ha sikerülne kitermelni a makói gázmezőt. Az egekbe szökő szénhidrogén árak miatt egyre több helyen próbálkoznak az úgynevezett nem hagyományos kitermelési módokkal. Az ügy komolyságát mutatja, hogy a világ legnagyobb energia cége, az Exxon Mobil is beszállt a makói árokban található földgáz kitermelésébe és újabb kutatásokat is finanszíroz. Hétfőn a makói történéseket eddig a háttérből figyelő Mol is lépett, közös kutatási program indításáról egyezett meg az Exxon helyi leányvállalatával. Mfor.hu háttér.

Óriási üzlet lesz, ha felszínra hozzák (Mfor-montázs)

Geológusok régóta tudják, hogy a Kárpát-medencében nagy mélységben rengetek földgáz található. Ezek közül a legnagyobb visszhangot a makói medence váltotta, ahol már kísérleti jelleggel folyik a kitermelés, amelyet a kanadai bejegyzésű Falcon Oil & Gas társaság magyar leányvállalata, TXM Olaj- és Gázkutató Kft termeli ki. Egyelőre hat fúrókút létesült, de ha sikerül gazdaságossá tenni a kitermelést, akár 120-150 kút is üzembe állhatna.

A szakértők szerint a makói medencében mintegy 1500 milliárd köbméter fölgáz található - Magyarország éves fogyasztása egyébként 14,5 milliárd köbméter -, de nagy mélységen és igen speciális geológiai viszonyok mellett. A földgáz ugyanis hagyományos módszerekkel akkor termelhető ki, ha a gázt tartalmazó homok felett egy kemény anyagból álló záró réteg található. A kanadai cég sikeresen megoldotta problémát és már három kútja is működik. Ám a nagy kérdés, hogy a 6 ezer méter mély szénhidrogénmező gazdaságosan kiaknázható-e?

A torontói tőzsdén jegyzett Falconnak tavaly elfogyott a pénze. Azóta keres partnereket a további kutatásokhoz, és ennek keretében sikerült megállapodnia az Exxon-nal, amely a világ legnagyobb olajcége. (Exxon egyébként lényegében a hajdani nagy olajmilliárdos család, a Rockefellerek cégének örököse, és a család ma is nagy részben tulajdonosa a cégnek.)

Az Exxon aktivizálta magát

Az Exxon Mobil egy ideje komoly érdeklődést mutatott a makói mező iránt. Ez állt annak a megállapodásnak a hátterében is, melyet a világ legnagyobb energiacége tavaly írt alá a Mol-lal a konvencionális szénhidrogénkészletek feltárásáról a Pannon-medencében.

A Falcon már korábban jelezte, hogy még 100 millió dollárra van szüksége, hogy eljussanak a kitermelésig. Ezért egy pénzügyi tanácsadó céget bízott meg azzal, hogy előteremtse a szükséges összeget, ami úgy tűnik sikerült, hisz a múlt héten kötött megállapodás értelmében az Exxon beszáll a finanszírozásba. Azonban többen felvetik, hogy a Falconnak úgy tűnik nem sikerült a kárpát-medencei viszonyokra alkalmazható technológiát kifejlesztenie. Az eddigi 250 millió dollárból háromdimenziós geológiai méréseket végeztek, kutatófúrásokat hajtottak végre és kiépült egy gázvezeték a Mol algyői telepéhez. A kitermelés kapcsán reményre adhat okot, hogy az Egyesült Államokban kitermelt földgáz 23 százaléka ma már nem hagyományos technológiával történik, és ebben szerepet kap a Falcon is, amely a Sziklás-hegység tövében nagy mélységből, nyerséggel hoz a felszínre gázt.

A múlt heti megállapodás értelmében a Falcon 25 millió dollárért vált meg részesedésétől, az Exxon Mobil elsőre 50 millió dollárnyi munkaprogramot vállalt. Ha ez sikeres lesz, és tovább lépnek a következő fázisba, az Exxon Mobil további 50 millió dollárt fizet a Falconnak, és 100 millió dolláros további munkát vállal. Ha az Exxon Mobil nem tartja érdemesnek folytatni a munkát a bevezető fázis után, akkor a részesedése visszaszáll a Falconra. A második értékelési program befejezése után, ha az Exxon Mobil folytatni akarja a munkát a fejlesztési szakaszban, akkor újabb 75 millió dollárt fizet a Falconnak, ellenkező esetben a részesedés szintén visszakerül a Falconhoz.

Ebben a régióban indul hamarosan a Mol és az Exxon közös kutatási projektje, melyről a két cég 2008. április 11-én írt alá megállapodást. Az amerikaiak helyi cége, ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek abban, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből - jelentette be a Mol hétfőn. Az új kutatási program a két társaság között tavaly aláírt megállapodáshoz kapcsolódik, ahhoz nyújt további információkat a Makói árokban az eddig meg nem kutatott szénhidrogén potenciál eredetéről, méretéről és kitermelhetőségéről. A kutatási program a Mol Makói árokban lévő 106. és 107. kutatási blokkjaiban indul, és 1560 négyzetkilométer területet foglal magába, és a tervezett kutak átlagos mélysége várhatóan 4300 méter lesz.

Máshol is folynak kutatások

Egy másik mező kutatása is folyik a közelben, amiről elég keveset lehet tudni. Az Okány-1-es jelű mezőn napi 50 ezer, a Kőrösújfalu-1-esnél napi 255 ezer, a Zsadány-É-1-esen pedig napi 115 ezer köbméter hozamú földgázlelőhelyre bukkant a Mol és partnere, a Magyar Horizont Energia (MHE) Kft.

Már két cég is bejelentette, hogy próbafúrásaik sikerrel jártak, azonban mindkettő a "kisebbek" közül való. Penészlek térségében kutató PetroHungária Kft. - amelyet 2005-ben hozott létre az összesen hét kutatási engedéllyel rendelkező Geomega Kft., és a hat európai országban tevékenykedő brit Ascent Resources Plc. - talált földgázt a magyar-román határ közelében. A bejelentés után a brit cég árfolyama egy nap alatt 16 százalékkal emelkedett a londoni tőzsdén.

Nemrégiben közös határ menti kutatási projektről szóló megállapodást írtak alá a MOL csoport és a horvát INA vezetői. A projekt a Podravska Slatina - Zaláta terület gázkiaknázását jelöli ki célul; a feladatokból és az eredményekből a két fél egyenlő arányban veszi ki a részét. A kutatási terület mintegy 50 négyzetkilométer kiterjedésű és a két ország határvidékén terül el.

VMI

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!