2008. február 1. 09:14

Az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern megtette a Mollal való egyesülésre vonatkozó hivatalos, előzetes összefonódási bejelentést az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságánál, közölték az OMV-nál pénteken.

Előzőleg nem nyilvánosan egyeztetéseket folytattak az Európai Bizottsággal, ezeket "konstruktívnak és sikeresnek" minősítették a közleményben.

Ennek alapján az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága megkezdheti az eljárást, előzetesen tisztázandó azokat a versenyjogi feltételeket, amelyek lehetővé tennék a két vállalat összefonódását. Most az úgynevezett első fázisú versenyjogi vizsgálat kezdődik meg, eredményének bejelentése 25-35 munkanap múlva várható. Ha második fázisú versenyjogi vizsgálatra is szükség lesz, az további 90-105 munkanapot igényel.

Az osztrák cég szerint a mostani fejlemény fontos előrelépés az ügylet engedélyezésére irányuló eljárásban, amely hozzájárulhat az OMV és a Mol tervezett összefonódása stratégiai és pénzügyi indokoltságának alátámasztásához. Az OMV továbbra is úgy véli, hogy a tervezett összefonódás nem csupán a két társaság részvényesei számára kedvező, hanem az jelentős előnyöket hordoz az egész régió, a társaságok működése által érintett magyarországi érdekeltek és tágabb értelemben az Európai Unió számára is. Az OMV-é jelenleg a részvények megközelítőleg 20,2 százaléka a Molból.

A Mol értesült arról, hogy az OMV hivatalos megkeresést küldött az Európai Bizottság részére a társaság felvásárlására irányuló hipotetikus ajánlata kapcsán. A cég üdvözli annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság alapos vizsgálatot folytasson az ügy azon – a közép-európai régiót és annak energiafogyasztóit érintő - jelentős verseny-ellenes hatásai vonatkozásában, amelyek egy OMV-Mol egyesülés esetén következnének be - áll a magyar társaság sajtóközleményében. 

Az osztrák cég 2007. szeptember 25-én jelentte be, hogy az OMV és a Mol működésének egyesítésére törekszik, de formális vételi ajánlatot nem tett. Az akkori közleményben kifejtette, hogy "készen áll" a Mol-részvényeseknek 32 ezer forintos részvényenkénti áron ajánlatot tenni, amint elhárul a magyar vállalat fölötti irányítás - a szavazati jogok többsége révén megvalósuló - megszerzésének két akadálya: részint eltörlik az OMV szerint állami intézkedésnek minősülő aktussal bevezetett 10 százalékos szavazati korlátot, másrészt bevonásra kerülnek a cégvezetés ellenőrizte részvények.

Az OMV világossá tette azt is: a fenti akadályok elhárultát követően ajánlatának feltétele kizárólag az lesz, hogy az OMV a szavazatok legalább 50 százalékát megszerezze a Mol-ban, illetőleg megkapja az összefonódásra vonatkozó versenyhatósági engedélyt az EU-tól.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.