2010. május 21. 13:54

Az év elején elvégzett eredetiségvizsgálatok díjának harmadát már visszafizették az autótulajdonosoknak - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

Az NKH közleményében kiemelte: 29.303 eredetiségvizsgálatot végeztek el a januártól február közepéig tartó időszakban, amelyből május 19-ig 11.024 esetben nyújtottak be visszaigénylési kérelmet az autótulajdonosok. A 11 ezer beérkezett kérelemből 10.119 kérelmet talált a hatóság jogosnak, ténylegesen 9.774 visszaigénylést fizettek ki.

A több mint 29 ezer elvégzett eredetiségvizsgálatból 1.053-at használtak fel autótulajdonosok az okmányirodákban. Szollár Domonkos kormányszóvivő korábban közölte: a díjak visszatérítésére azért van szükség, mert egy január elsejével életbe lépett jogszabály kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt, azonban a sok panasz miatt a kormány februárban úgy döntött: csak akkor kötelező ismét az eredetiségvizsgálat, ha a járművet értékesítik.

A kormányrendelet módosítása miatt mindazon autótulajdonosok, akik idén január elseje és február 18-a között elvégeztették az eredetiségvizsgálatot, visszakapják a befizetett mintegy 17 ezer forintot, amennyiben az eredetiségvizsgálat eredményét nem használják fel az autó értékesítése során.

Ahhoz, hogy a pénzt visszakapják az érintettek, június 30-ig kell írásbeli kérelmüket eljuttatniuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szerveihez. A befizetett díjakat vagy készpénzben, vagy banki átutalással kapják vissza a gépjármű tulajdonosok.

A kormányszóvivő korábban elmondta: összesen mintegy 514 millió forintot költöttek az autótulajdonosok feleslegesen eredetiségvizsgálatra az év eleji időszakban.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.