<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az év elején elvégzett eredetiségvizsgálatok díjának harmadát már visszafizették az autótulajdonosoknak - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

Az NKH közleményében kiemelte: 29.303 eredetiségvizsgálatot végeztek el a januártól február közepéig tartó időszakban, amelyből május 19-ig 11.024 esetben nyújtottak be visszaigénylési kérelmet az autótulajdonosok. A 11 ezer beérkezett kérelemből 10.119 kérelmet talált a hatóság jogosnak, ténylegesen 9.774 visszaigénylést fizettek ki.

A több mint 29 ezer elvégzett eredetiségvizsgálatból 1.053-at használtak fel autótulajdonosok az okmányirodákban. Szollár Domonkos kormányszóvivő korábban közölte: a díjak visszatérítésére azért van szükség, mert egy január elsejével életbe lépett jogszabály kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt, azonban a sok panasz miatt a kormány februárban úgy döntött: csak akkor kötelező ismét az eredetiségvizsgálat, ha a járművet értékesítik.

A kormányrendelet módosítása miatt mindazon autótulajdonosok, akik idén január elseje és február 18-a között elvégeztették az eredetiségvizsgálatot, visszakapják a befizetett mintegy 17 ezer forintot, amennyiben az eredetiségvizsgálat eredményét nem használják fel az autó értékesítése során.

Ahhoz, hogy a pénzt visszakapják az érintettek, június 30-ig kell írásbeli kérelmüket eljuttatniuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szerveihez. A befizetett díjakat vagy készpénzben, vagy banki átutalással kapják vissza a gépjármű tulajdonosok.

A kormányszóvivő korábban elmondta: összesen mintegy 514 millió forintot költöttek az autótulajdonosok feleslegesen eredetiségvizsgálatra az év eleji időszakban.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.