2p

A Royal Dutch Shell brit-holland olajipari cég baráti felvásárlási ajánlatot tett kisebb riválisára, a BG Group brit multinacionális vállalatra.

A két cég szerdán közös közleményben tudatta, hogy a Shell

47 milliárd font sterlingért (mintegy 64 milliárd euróért, 19 223 milliárd forintért) megveszi a BG-t,

ami részvényenként 1350 pennys (mintegy 5521 forintos) árat jelent. Ez az ajánlat megközelítőleg 52 százalékos felárat jelent az utóbbi 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagárához képest.

Az utóbbi több mint egy évtized legnagyobb szabású fúziójának hírére reagálva a BG Group árfolyama több mint 40 százalékkal emelkedett, míg a Shell 2,2 százalékkal gyengült a londoni tőzsde nyitása után. A rivális BP brit olajcég árfolyama 4,5 százalékkal ugrott meg.

A két vállalat igazgatótanácsa már megállapodott a felvásárlás részleteiről, így a BG Group részvényesei készpénzt és Shell-részvényeket kapnak. Az ügylet lezárultával az egyesült vállalatban a BG Group részesedése 19 százalék lesz.

"Az eredmény egy versenyképesebb és szilárdabb alapon álló vállalat lesz minden részvényesünk számára a jelenlegi, az olajárak erős változékonyságával jellemezhető környezetben" - fogalmazott Jorma Ollila, a Shell elnöke.

A két vállalat jól kiegészíti egymást. Az egykori British Gas utódja, a 25 országban működő BG Group multimilliárdos projektekkel jól beágyazódott Ausztráliában, Brazíliában, Kelet-Afrikában, Kazahsztánban és Egyiptomban, jelentős cseppfolyósított földgáz üzletágat épített ki és élen jár a mélytengeri földgázkitermelésben is.  

A keddi tőzsdei záróérték alapján a BG piaci tőkeértéke 46 milliárd dollár, a Shellé pedig 202 milliárd dollár. Összeolvadásukkal csökken lemaradásuk a világ legértékesebb olajipari cégéhez, a 360 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező amerikai ExxonMobilhoz képest.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!