2001. november 28. 11:00

A magyar munkaerőpiacon is egyre nagyobb szerephez jutnak a jövőben a rugalmas foglalkoztatási formák.

A magyar munkaerőpiacon is egyre nagyobb szerephez jutnak a jövőben a rugalmas foglalkoztatási formák - mondta Herczog László, a Gazdasági Minisztérium miniszteri biztosa a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) keddi budapesti rendezvényén.

A Közép-Európai Egyetemen megtartott konferencián Herczog László hangsúlyozta: egy közelmúltban készített felmérés szerint a megkérdezett munkanélküliek csaknem fele hajlandó lett volna részmunkaidős állást is elvállalni, ha rendelkezésre áll ilyen ajánlat. Ma még meglehetősen kis arányban dolgoznak a munkavállalók Magyarországon részmunkaidős alkalmazásban. Elmondta: a kormány szándéka, hogy gazdasági eszközökkel is ösztönzi a részmunkaidős és más, a piaci igényekhez jobban igazodó rugalmas munkaformák szélesebb körű igénybe vételét, ezek között a határozott időre kötött munkaszerződést.

Ezzel az alkalmazási formával is jobban igazodhatnak a cégek a változó piaci kereslet termelési igényeihez - mondta az előadó. Czuglerné Ivány Judit, a nemzeti ILO tanács alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakszervezeteknek, a munkavállalóknak a globalizáció kihívásai mellett az európai uniós integráció hatásaival is számolniuk kell a jövőben. Mindkét tényező jelentősen befolyásolja a jövőben a magyar munkaerőpiacot, a munkavállalók helyzetét - hangsúlyozta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.