3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar vállalkozások sokáig úri huncutságként tekintettek a megújuló energiára, különösképpen a napenergiára. Ellene szólt a rossz tervezhetőség és a nagy beruházásigény. Mi a helyzet most?

Hosszú évekig nagyon kevés hazai vállalkozás próbálkozott a napenergia felhasználással, ennek hátterében komoly érvek álltak. Az egyik legfontosabb a megtérülés kérdése volt, hiszen az eleve nagyobb beruházást igénylő napelemes rendszerek kiépítése – főleg egy kisebb tőkeerejű vállalkozás számára – komoly tőkét igényelt. Ráadásul a relatív magas banki kamatok mellett a megtérülés is nagyon hosszú volt.

A másik fontos ellenérvként azt emlegették, hogy a napenergia időbeli eloszlása és intenzitása csak korlátozott mértékben tervezhető előre. A folyamatosan termelő vagy szolgáltató vállalkozások számára pedig az sem volt túl vonzó, hogy hazánkban a megoszlása szezonális (legnagyobb mennyiségben nyáron áll rendelkezésre). Ezért ha találkozhattunk is ilyen beruházásokkal, azok vagy szezonális szolgáltatók voltak, például idegenforgalomban működő vállalkozások, vagy a fenntarthatóság iránt erősen elkötelezett cégek.

Az elmúlt években azonban folyamatosan csökkent a napelemek teljesítmény-arányos fajlagos ára, ami világszerte, így Magyarországon is a kapacitások növekedéséhez vezetett.

A megtérülési időt emellett az is javította, hogy a kamatkörnyezet jóval kedvezőbb lett, és a 2012-ben még 7 százalékos magyar alapkamat jelenleg 0,9 százalékra csökkent. Ezeknek köszönhetően a ma egy saját erőből végrehajtott beruházás is 10 év körüli megtérüléssel kecsegtet, ami vissza nem térítendő pályázati forrásoknak köszönhetően akár meg is feleződhet. Ezt követően pedig kvázi ingyen lesz a vállalkozás számára a napelemes rendszer által megtermelt elektromos áram, ami hosszú távon komoly versenyelőnyt jelenthet.

Jöjjön valaki, szökik az energia

A beruházás mellett persze akár már rövid távon is lehetőség nyílhat arra, hogy a cégek az energiafogyasztásukon megtakarítást érjenek el. Sokan emlékeznek a klasszikussá vált reklámra, amelyben Forgó Morgó az állandóan pörgő mérőóra azt dalolta, hogy „Jöjjön valaki, szökik az energia”. Ez a cégek egy részénél jelenleg is érvényes, így érdemes szakemberek segítségét kérni. Ma már elérhetők a piacon olyan szolgáltatások, amelyek garantálni tudják a vállalatok energia felhasználásának racionalizálását, illetve csökkentését.

Az egyik legnagyobb hazai energiaszolgáltató vállalat, az MVM Partner három területen is kínál ilyen segítséget. Az Áramőr villamosenergia-audit mellett a Gázőr termékük révén a földgáz felhasználás, illetve a Fényőr szolgáltatás keretében a világítástechnikai berendezések kapcsán is végeznek felmérést az energiafelhasználás racionalizálása érdekében. Ezen kívül a 2015. évi LVII energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai auditot kínálja nagyvállalati ügyfelei részére.

A vizsgálatok ugyan vállalkozásonként eltérő eredményeket hozhatnak, ám szinte mindenütt vannak tartalékok, amelyek gyakorlatilag nem igényelnek beruházást, csupán odafigyelést és tudatos magatartást. Ezt tükrözi a KÖVET Egyesület Ablakon Bedobott Pénz Programja is, ahol a résztvevő vállalatok a gazdaságilag is megtérülő környezetvédelmi beruházásaikat és intézkedéseiket mutatják be. Az elmúlt években a ráfordítást nem igénylő intézkedések kategóriájában rendre olyan nagyvállalatokat díjaztak (Spar, Mol, Opel), amelyekről azt gondolhatnánk, hogy figyelemmel vannak arra, hogy a gazdálkodásuk minél költséghatékonyabb legyen.

mfor.hu

A cikk megjelenését az MVM Partner támogatta. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!