4p

A média elsősorban a lakossági pályázati lehetőségekről számol be, ám vállalkozások számára is folyamatosan adódnak olyan források, amelyek segítségével környezetbarát energiafelhasználásra válthatnak a cégek.

Milyen forrásból?

A vállalkozások számára egyelőre komoly dilemmát jelent a zöldenergia termelés és felhasználás, hiszen ez rendre magasabb kezdeti tőkebefektetéssel jár. A napelemek, napkollektorok, esetleg szélgenerátorok pedig csak évek múltán térülnek meg. A beruházás így sok vállalkozást, szervezetet int óvatosságra. Ezen segíthet, ha a beruházáshoz olyan forrásokat találunk, amelyek könnyítenek a terheken. Az elmúlt időszakban számos olyan vissza nem térítendő forrás volt elérhető a vállalkozások számára, amelyek segítették őket, és várhatóan a jövőben is lesznek hasonló pályázati lehetőségek.

A 2014 és 2020 közötti időszakban jelentős európai uniós fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére. Igaz, ezzel párhuzamosan a mostani 10 százalék körüli szintről a megújuló energiaforrások részarányát 14,6 százalékra kell növelni. A célt leginkább támogató operatív program, a KEHOP keretében szándékoznak elérni, erre 1000 milliárd forint feletti összeg áll majd rendelkezésre. Ezen túl a Vidékfejlesztési Operatív Program (VP) és a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében önkormányzatok pályázhatnak, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pedig kifejezetten a vállalkozói szféra számára szól, és előreláthatólag ezek keretében is lesznek a megújuló energiafelhasználást támogató források.

Milyen és mekkora rendszert?

A pénzügyi forrásokon túl ugyanakkor mindenképpen érdemes a vállalkozásoknak átgondolni a technikai kérdéseket is. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy például mekkora napelemes rendszert szeretnének kiépíteni, hiszen a beruházás költsége mellett a megtérülésre is komoly hatással lehet, hogy a felhasznált energián túl megtermelt villamos energiának „mi lesz a sorsa”.

Ha például olyan rendszert építenek ki, melynek névleges teljesítőképessége nem haladja meg az 50 MW-ot, azt kiserőműnek minősül, míg háztartási méretű kiserőműnek (HMKE) az számít, mely kisfeszültségű hálózatra csatlakozik, és a csatlakozási teljesítménye felhasználási helyenként nem haladja meg az 50 kVA-t.

A háztartási méretű kiserőmű kategóriába tartozó rendszerek tulajdonosai, mint azt a háztartási méretű kiserőművek és kiserőművek telepítésével egyaránt foglalkozó MVM Partnertől megtudtuk, nem kerülhetnek be a kötelező átvételi rendszer (KÁT) mérlegkörébe. Háztartási méretű kiserőművek esetén úgynevezett szaldó elszámolást kötelező alkalmazni a termelő és a villamosenergia-kereskedő között. Ez azt jelenti, hogy az elszámolási időszak (havi, féléves, éves) alatt a közcélú hálózatból vételezett és az oda visszatáplált villamosenergia-mennyiségek különbségét számolja el a villamosenergia-kereskedő.

Mikor térül meg?

Noha ma már egyre több vállalkozás számára fontos kérdés a fenntarthatóság, a környezettudatos működés, mégis a cégvezetőket leginkább az érdekli, hogy megtérül-e egy ilyen beruházás, és mennyi idő alatt. Általánosságban azt lehet mondani, hogy számos tényező függvénye a megtérülés, ezért jelentős időbeni különbségek lehetnek, a szakértők a ma elérhető rendszereket és az energiaárakat figyelembe véve 10-15 év közötti időszakra teszik a rendszerek megtérülését.

Mindez azonban látványosan lecsökkenthető, ha a fent említett pályázati forrásoknak köszönhetően kevesebb önerőre van szükségük a vállalkozásoknak. Érdemes mindezt egy példában is végignézni. Jelenleg egy kisebb üzeme ellátását kiszolgáló 50 kW-os rendszer kiépítése nagyságrendileg 18 millió forintból megvalósítható. A példánkban a beruházás alternatívájaként egy jelenleg 2,5 százalékos fix hozam mellett megvásárolható állampapírt tekintettünk.


Első ránézésre a 12 éves megtérülés nem látszik túl vonzónak, ám számos beruházás esetén a befektetők még ennél is hosszabb idővel kénytelenek számolni a vállalkozások.
Jelentősen javít ugyanakkor a helyzeten, ha vissza nem térítendő támogatás mellett valósul meg a beruházás. Példánkban 40 százalékos támogatási intenzitással számoltunk, minden más feltétel a támogatás nélküli esettel azonos.

mfor.hu

A cikk megjelenését az MVM Partner támogatta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!