2001. november 14. 11:00

A kelet - nyugati kereskedelem egyik legfontosabb létesítménye a záhonyi MÁV átrakó, másnéven a Záhony - Port. A záhonyi átrakókörzet kialakulása hosszú folyamat eredménye volt.

Az export - tranzit forgalom esetében a konténeres forgalom volumene 1989-ben 501 ezer tonna volt, míg 2000-ben ez csaknem 19 ezer tonnára zuhant vissza. Az élelmiszer-kivitel 1989-ben meghaladta az 1 millió tonnát, addig 2000-ben ez mindössze 191 ezer tonnát tett ki. Élelmiszerek vonatkozásában a szabolcsi térséget leginkább az alma exportja érinti. Alma tekintetében 1989-ben az exportált mennyiség meghaladta a 208 ezer tonnát. Ezzel szemben a tavalyi évben az alma kiviteli volumene elérte a gyászos 100 tonnás mennyiséget.

A felújított és átalakított Záhony-Port kapacitása az összes átrakóterületét figyelembe véve elérhetné az évi 9,9 millió tonnás forgalmat. A tavalyi adatok szerint ennek valamivel több mint a felét teljesítik, az első félév mérései alapján az idei év sem lesz jobb.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.