2001. november 28. 11:00

Szórakoztató elektronika, cipő és kozmetika. Ezeknél a termékeknél legfontosabb a fiatalok számára, hogy neves márkát vásároljanak - derül ki a GfK Piackutató Intézet legújabb elméréséből.

Szórakoztató elektronika, cipő és kozmetika. Ezeknél a termékeknél legfontosabb a fiatalok számára, hogy neves márkát vásároljanak - derül ki a GfK Piackutató Intézet legújabb elméréséből. A kutatás a fogyasztói szokások alapján a 14-24 éves korosztályt négy kategóriába osztotta: vannak szkeptikusok, márkaelutasítók, vágyódók és márkaőrültek.

Egy-egy termékkategórián belül az ifjabb korosztály 50 százalékkal nagyobb része ragaszkodik kipróbált márkájához, mint a 30 évesnél idősebb vásárlók között: míg az ifjabb korosztály egyharmada ragaszkodik kiválasztott márkáihoz, addig ez az arány a 30 évnél idősebbek között valamivel kevesebb, mint 20 százalékos.

A jövő fontos fogyasztói, a 14-24 éves fiatalok életviteléről, gondolkodásmódjáról, értékrendjéről, szabadidős tevékenységéről 1500 fő megkérdezésével készült felmérés szerint a márka-tudatosság annak ellenére sem egységes, hogy egy-egy márka befolyásolhatja használója tekintélyét és megítélését kortársai körében. A GfK szerint a márka fontosságát elsősorban a fogyasztók anyagi körülményei határozzák meg: a havi 20 ezer forintnál több zsebpénzzel vagy saját jövedelemmel rendelkezők körében jóval nagyobb a márkafogyasztók aránya, mint a szerényebb körülmények között élőknél.

Az anyagi háttér döntő jelentőségét bizonyítja az is, hogy az önálló háztartásban, egyedül vagy párban élő fiatalok kevésbé márkahívők, mint azok, akik szüleikkel együtt laknak.

A saját háztartásban élők fele vélekedik úgy, hogy a márkás termékek minősége jobb a többinél, a szüleikkel lakóknak viszont 62 százaléka gondolja így. A kutatóintézet szerint mindez azt bizonyítja, hogy könnyebb a szülők pénzéből igényesnek lenni, mint a saját költségvetésből.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy eltér a márka fontossága akkor, ha egy terméket szükséglet kielégítésére vásárolnak, vagy ha használója fellépése, imázsa javítása érdekében veszi meg: például lányok számára a kozmetikum, fiúknak a cipő óriási jelképes jelentőséggel bír.

A márkákkal kapcsolatos vélemények alapján a 14-24 éveseket négy jellegzetes fogyasztói csoportba lehet sorolni. Legtöbben - a válaszadók 30 százaléka - a szkeptikusok csoportjához tartozik: elkölthető pénzük mennyisége átlagos, és kételkednek abban, hogy a márka automatikusan jobb minőséget és divatosságot jelent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.