2011. október 17. 12:50

A Philips tévészekciója a kereslet hiányában rendkívül gyatra harmadik negyedéves eredményeket mutatva összeomlott. A vállalat a leépítésekben látja a pénzügyi terveinek tartásának lehetőségét.

Az egy évvel korábbi 524 millió euróról 74 millió euróra esett vissza a holland elektronikai óriás Philips nyeresége a harmadik negyedévben - közölte a vállalat hétfőn. Elemzők 51,6 millió eurós nyereségre számítottak.

A társaság  árbevétele éves szinten 5,46 milliárd euróról 5,39 milliárd euróra esett vissza a július-szeptember időszakban, az adat azonban nem tartalmazza a televízióértékesítésből származó bevételeket. A Philips az idén jelentette be, hogy vegyes vállalatba szervezi televízió gyártó üzletágát. A társaság közlése szerint a bázisidőszakhoz igazított értékesítések 6 százalékkal nőttek.

Frans van Houten, a Philips vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott: "A vállalat még nem elégedett pénzügyi teljesítményével, amelyet a gazdasági nehézségek(...) és egyes működési gondok hátráltattak. Nem várható kézzelfogható eredményjavulás a közeljövőben".

A társaság hétfőn 800 millió eurós megtakarítási programot jelentett be, amelynek során mintegy 4.500 állást szüntet meg. Az MTI megkeresésére a Philips arról tájékoztatott, hogy a tervezett megtakarítás mintegy 60 százaléka származik a létszámleépítésből, ami mintegy 1.400 Hollandiában található állást érint.

A társaság nem tudott a Hollandián kívüli piacokkal, így az esetleges magyarországi változásokkal kapcsolatos információkkal szolgálni.

A Philips áprilisban jelentette be, hogy a számítógép-monitorokat gyártó hongkongi TPV-vel közös vegyes vállalatba szervezi televízió gyártó üzletágát. Az akkori bejelentés szerint az új vállalat 70 százalékos tulajdonosa a TPV lesz, míg a fennmaradó 30 százalékos részvénycsomag a Philipsnél marad. A Philips hat év után lehívható opciós joggal rendelkezik részvénycsomagjának értékesítésére.

A vállalat hétfőn arról tájékoztatott, hogy "intenzív és konstruktív" tárgyalások zajlanak a vegyesvállalat létrehozásáról. Bár ezek az egyeztetések lassabban haladnak, mint amire számítottak, tovább dolgoznak annak érdekében, hogy hamarosan végleges megállapodás szülessen - fogalmaz közleményében a vállalat.

A vállalat Magyarországon Székesfehérváron 3D-és televíziókat, míg Tamásiban LED-es világítótesteket állít elő. A társaság 2010. októberi közlése szerint a két gyárban és a központban átlagosan 2.000-2.500 alkalmazottat foglalkoztatnak, de csúcsszezonban akár 3.000 embernek is adnak munkát.

A 3D-és televíziókból tavaly 400-500 ezret állítottak elő. A televíziókhoz magyar alkatrészeket is vesznek, amik értékben átlagosan 30-35 százalékot tesznek ki.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!